
De CV-ketel is aan vervanging toe en installateurs worden bestookt met vragen en aannames van hun klanten. Onder druk van opinies, politieke standpunten en een tsunami aan meningen en lobby’s zien veel klanten van installateurs door de bomen het bos niet meer.
Op 25 juni organiseren technische groothandel Rensa, systeemleverancier Nefit en Eisma Bouwmedia (o.m. Installatie.nl) een webinar over de actuele en technische vraagstukken rondom ketelvervanging.
De titel is: Wat is wijsheid? Volledig aardgasloos, een tussenstap in de vorm van een hybride warmtepomp/ketel-combinatie, of gewoon één op één vervangen en nog minimaal 15 jaar de woning verwarmen met een nieuwe HR-ketel. Nieuwbouw en recente bouw kunnen uitstekend warmtepomp-proof zijn. Maar met name de woningen van voor 2010 behoeven aandacht. Deze vragen worden gesteld, en beantwoord door onder meer technisch specialisten Rob Haarman (Nefit) en Steven Kok (Rensa). Geïnteresseerden kunnen via deze link gratis aanmelden voor live deelname. Een webinar kunt u vanachter uw eigen pc volgen.
Doorpakken, tussenstap of afwachten?
Voor welk type woning is een warmtepomp een optie en wanneer is het raadzaam om een tussenstap te nemen, of even te wachten? Dat heeft met tal van factoren te maken, zoals de bouwkundige staat, het afgiftesysteem de motivatie van de klant én het budget. In dit webinar nemen specialisten en ervaringsdeskundigen van Rensa en Nefit die factoren door, zodat de installateur na afloop zijn klant een weloverwogen en genuanceerd advies kan geven. Kijkers krijgen na afloop ook een pakket aan tips en handouts mee, die zij kunnen gebruiken om hun adviesfunctie beter te benutten.
Klik hier voor gratis registratie voor het webinar.
Poll: hoe kijkt u er tegen aan?
Hoe houdt de verduurzamingstrend u en uw monteurs bezig? Vul hieronder de poll in.

laatste maanden van de 274 klanten er een gehad wat kost een warmtepomp, en wat een cv ketel binnen 20 sec de keuze CV ketel op gas.
de kosten zijn niet uit te leggen en ik begin er niet meer aan,
isolatie zo en dan dit en dat.
een vrouw van bijna 85 jaar vertelde me hoe moet ik zoiets betalen.
Tja sta je dan, een poging genomen om een lening bij de gemeente voor haar te regelen en wat dachten jullie na 2 maanden van bellen en stukken overleggen (Afgewezen).
De vrouw stond met tranen in de ogen in de keuken, straks zit ik in de kou.
Ik ben zo kwaad geworden dat ikzelf de ketel eruit heb gedonderd en er gratis een gloednieuwe heb neergehangen en haar verteld, komt het zover zorg ikzelf voor een gastank.
Al dat gezwets over die warmtepompen ben ik zat en ik heb alle documentatie in de afval ton gedonderd en er hoeft niemand meer langs te komen met folders over die rommel, gewoon weg ermee.
Dat die vrouw van 85 jaar zo in de rats zit het had mijn moeder kunnen zijn.
en niemand van jullie denk daar aan of wel.
Helemaal mee eens,maak dit ook dagelijks mee!
Je verdiend een hele grote pluim.Maatschappelijk loopt Nederland geleidelijk helemaal vast, de problemen stapelen op, geld om eigen bevolking te ondersteunen is er niet , steeds meer belangrijke zaken worden wegbezuinigd , denk maar aan de bibliotheken , maar als morgen een immigrant /asielzoeker naar de gemeente stapt M,n c.v ketel werkt niet meer dan is er bij wijze van overmorgen een nieuwe warmtepomp geïnstalleerd
War is dit land toch veranderd !!Bedenk voor jezelf Mario , veel mensen zullen je actie meer dan waarderen
Ik krijg dagelijks de vraag, straks gaan we van het gas af hè en wat moet ik dan? Ik zeg dan gewoon koop een nieuwe cv ketel. De eerst komende 15 jaar gebeurd er helemaal niks. In Duitsland krijg je subsidie als je op gas gaat stoken en in België krijg je subsidie op een gashaard. Ik snap er niks meer van Nederland moet van het gas af. Dat de kraan in Groningen dicht gaat, dat is een andere discussie. De overheid gaat echt niet zomaar het beste gas infrastructuur van Europa afsluiten. Waterstof mixen met H-gas en stikstof is een prima alternatief
Zolang de netbeheerder niet bezig is met graven en bouwen van transformator en schakelhuizen in de wijk: koop rustig een HR ketel op gas. En investeer vast wat in isolatie, zo snel gaat het nog niet. Er is nog geen distributie capaciteit in bestaande wijken en er wordt ook nog niet voldoende electriciteit opgewekt om met z’n allen alles elektrisch te doen.
Als ik naar mijn eigen situatie kijk ga ik over op all-elektric. Zonnepanelen op dak met een 300 liter hybride boiler. Deze boiler verwarmt het water met bestaande zonnecolletor en met 3kw verwarmingselement. Echt duurzaam is het niet, maar wel goedkoop. Het hangt totaal van de situatie af wat mogelijk is. Ik verbruik nu 400m3 gas en 2750 Khw elektra zonder PV panelen maar met een oude zonneboiler en een hr ketel van 16 jaar. Een warmtepomp heeft in mijn situatie geen enkele nut plus de kosten en owee als zo’n apparaat defect is, daar praat helemaal niemand over. Ik heb de afgelopen jaren genoeg ellende gezien
Hier hetzelfde. Een warmtepomp zal er niet gauw komen als deze duur blijven, te veel capaciteit leveren voor een zeer goed geïsoleerd huis, veel elektriciteit verbruiken en lawaai maken waar zowel wijzelf als onze buren last van gaan hebben. Een warmtenet komt er sowieso nooit: je bent overgeleverd aan de tarieven van een monopolist.
De oplossing zal liggen in één of ander opslagsysteem voor warmte of elektriciteit om de opgewekte kWh zoveel mogelijk in huis te houden, met desnoods een doorstroomverwarmer.
Mijn inschatting is, is dat er geen draagvlak en voldoende praktische oplossingen komen om de volledig-van-het-gas-af-plannen door te kunnen zetten. Nog los van het geld dat nodig is om deze wilde plannen te realiseren.