Ga naar hoofdinhoud

, ,

Keuken sneller van gas af

De energietransitie in keukenland gaat harder dan in verwarmingsland. Steeds meer huishoudens koken elektrisch. Dit blijkt uit cijfers van Vlehan, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van huishoudelijke apparaten.

Het afgelopen jaar werden ruim 330.000 inbouwkookplaten verkocht. Meer dan de helft ( 57,5 procent) hiervan was elektrisch. Sinds 2016 is het aantal verkochte inbouwgaskookplaten ingehaald door het aantal verkochte elektrische inbouwkookplaten. Hieronder vallen inductiekookplaten, halogeenkookplaten, keramische kookplaten en overige kookplaten met elektriciteit als warmtebron.

De gaskookplaat is de afgelopen vijf jaar minder populair gebleken, waar een absolute groei in het aantal verkochte elektrische inbouwkookplaten tegenover staat. Een deel van het groeipercentage van verkochte elektrische inbouwkookplaten in 2017 (met 22 procent), kan ook voortkomen uit de groei van het aantal nieuwbouwwoningen in 2017 (met 14 procent).

De verkoopcijfers zijn verwerkt in de Gasmonitor, een nieuw jaarlijks rapport dat door Alliander, Stedin en Natuur & Milieu is opgesteld. Hieruit bleek bijvoorbeeld al dat de verkoop van cv-ketels nog weinig te lijden lijkt te hebben van de energietransitie. Het afgelopen jaar werden er zelfs meer toestellen verkocht, terwijl de groei van de warmtepompmarkt zich in 2017 liet afvlakken. Hier het complete rapport.

2 reacties op “Keuken sneller van gas af

  • andre

    Nog al makkelijk, wordt meegenomen met een nieuwe keuken. Als mensen een nieuwe keuken kopen dan staan ze voor keuze, of op gas koken of elektrisch. Het prijsverschil is erg gering en op de totaalprijs van de keuken zie je het helemaal niet

  • Dit was voorspelbaar, dus ben niet verrast. Wat wij wel gaan zien is het probleem voor de
    netbeheerder. Overdag krijgen zij energie terug van zon -en wind energie , en tussen 17.00 en 19.00 uur gaan onze eindgebruikers aan hun avondmaal. Er wordt dan veel energie levering verwacht in korte tijd. Conclusie de netbeheerder heeft een infrastructuur die 80% niet hoeft te leveren maar wel in korte tijd 20% volop energie moet kunnen leveren. Kabels met grote diameter, waarvan het rendement laag is . Veel kosten die de eindgebruiker uiteindelijk gaat betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet