fbpx
Nieuws

Kiwa neemt Belgische concurrent Vinçotte over

Test- en keuringsbedrijf Kiwa neemt zijn Belgische sectorgenoot Vinçotte over. Met de overname voegt Kiwa 200 miljoen euro aan zijn omzet toe.

Door hun krachten te bundelen, willen Kiwa en Vinçotte een ‘one-stop-shop‘ voor Testing, Inspectie en Certificatiediensten (TIC) worden. Samen staan we sterker, zo meldt het persbericht. “De sector van de TIC’s (Testing, Inspection & Certification) maakt wereldwijd een ongekende ontwikkeling door. In deze context heeft Vinçotte het voornemen aan te sluiten  bij de internationale Kiwa-groep om een sterke gemeenschappelijk service portfolio uit te bouwen.”

Complementair

De Belgische mededingingsautoriteiten moeten de deal nog goedkeuren. Die goedkeuring wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2022.Wij zien het niet als een overname, maar als de verbintenis van twee complementaire spelers waarbij Vinçotte sterk is in de “I” en Kiwa meer accent heeft op de “C” van TIC, zegt Paul Hesselink, CEO van Kiwa in een persbericht.

Vinçotte stond al langer in de belangstelling van bedrijven en er werden dan ook met meerdere overnamekandidaten gesprekken gevoerd, zegt Bernard De Cannière, CEO Vinçotte in een interview in de Belgische krant L’Echo.

2,5 keer groter

Hij stelt in de krant dat er twee doorslaggevende redenen waren om uiteindelijk voor Kiwa te kiezen: het feit dat Kiwa maar 2,5 keer groter is dan Vinçotte. “Dit stelt ons in staat om echt gewicht te hebben en bijna op gelijke voet met hen te praten”. Het andere voordeel volgens De Cannière is dat er bijna geen directe concurrentie is. “Onze enige gemeenschappelijke markt is Nederland.” Vooralsnog zal de overname geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Vinçotte had in 2019 een omzet van circa 200 miljoen euro, ruim 60.000 klanten en circa 2.000 werknemers, waarmee het een van de grootste spelers in de Benelux is. Kiwa heeft ruim 5.500 medewerkers in meer dan 35 landen. De groep is een onderdeel van SHV, de investeringsfirma van de familie Fentener van Vlissingen. De Kiwa Group was in 2020 goed voor een omzet van 563 miljoen euro.

Ook kijken naar Australië

De overname van Vinçotte door Kiwa staat niet op zichzelf. Zo maakte het bedrijf in oktober nog bekend om de Australische sectorgenoot Intega over te willen nemen – een bedrijf met ongeveer dezelfde grootte als Vinçotte. Het Australische bedrijf had in 2020 een omzet van omgerekend ongeveer 250 miljoen euro.

1 reactie op “Kiwa neemt Belgische concurrent Vinçotte over

  1. Th. J. KUIPERS schreef:

    En zo komt ISACERT (en NAK AGRO) weer in Nederlandse handen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.