Ga naar hoofdinhoud

,

Kleinbedrijf hikt aan tegen warmtepomp

Kleine installatiebedrijven hebben moeite om de vertrouwde cv-ketel vaarwel te zeggen en de warmtepomp te omarmen. Ze vinden de techniek ingewikkeld, personeel heeft nog niet de juiste vaardigheden en klanten houden de hand liever op de knip. Van de waterstofketel wordt wél veel verwacht.

Dat zijn enkele conclusies in een rapport van onderzoeksbureau USP dat verwarmingsspecialist Remeha liet maken in de aanloop naar vakbeurs VSK. Het onderzoek is uitgevoerd onder 140 installateurs, waarvan 50 zelfstandigen, 42 bedrijven tot 5 man personeel en 48 bedrijven met meer dan 5 fulltime medewerkers (fte). De bedrijven zijn vooral actief in de particuliere vervangingsmarkt.

Doel van het onderzoek is om te achterhalen wat de grote uitdagingen van installateurs zijn rondom het verduurzamen van woningen in Nederland. Hoe kijken zij aan tegen technische ontwikkelingen, en wat zijn praktische zaken die ze opgelost willen hebben?

Complexe techniek

Vooral onder de kleine installatiebedrijven blijkt de (hybride) warmtepomp nog een stap te ver. Vier op de vijf kleine installateurs (≤5 fte) ziet het complexer worden van de installaties als een uitdaging en eenzelfde percentage stuit op woningeigenaren die aanhikken tegen de investeringen om te verduurzamen. Breed ervaren obstakel bij verduurzaming is het gebrek aan goede up-to-date kennis over nieuwe technieken, dit terwijl ruim driekwart van de installateurs inziet dat die kennis wel essentieel is om mee te kunnen in de energietransitie.

‘Kleine installateurs: waterstofketel gaat het maken in vervangingsmarkt’

Grotere installatiebedrijven (>5 fte) hebben over het algemeen meer ervaring met (hybride) warmtepompen. Inmiddels is iets meer dan de helft van hun installaties (51%) voorzien van warmtepomptechniek (waarvan 17% hybride en 34% all-electric). Bij kleine installatiebedrijven is de conventionele cv-ketel nog dominant. Ruim vier op de vijf nieuwe installaties is hier een gasgestookte cv-ketel.

Waterstofketel

De waterstofketel is volgens kleinere installateurs de grootste kanshebber in de particuliere vervangingsmarkt in 2030. De grotere installatiebedrijven hebben minder vertrouwen in de waterstofketel, zij zetten vooral in op hybride oplossingen. Opvallend is wel dat grotere installatiebedrijven denken dat de waterstofketel in projectmatige nieuwbouwwoningen in 2030 belangrijker zal zijn dan hybride of all-electric oplossingen. Nieuwe kantoren, zo is de verwachting, krijgen in meerderheid een warmtepomp.

‘Installateur ontzorgen’

Remeha herkent niet alle uitkomsten uit het onderzoek, maar wel de grote uitdagingen zoals het complexer worden van installaties, het lastig vinden om goed advies te kunnen geven en het tekort aan voldoende en gekwalificeerd personeel.

“Op deze uitdagingen wordt al een tijd voorgesorteerd door de ondersteuning in de voorbereiding van installaties uit te breiden, installateurs te ontzorgen middels het ontwikkelen van tools die ingebruikstelling en onderhoud vergemakkelijken”, aldus het bedrijf. “En zeker ook door het ontwikkelen van producten die makkelijker te installeren en onderhouden zijn, zoals bijvoorbeeld prefab oplossingen.”

10 reacties op “Kleinbedrijf hikt aan tegen warmtepomp

  • Als particulier. Voor mij nu eerst zonnepanelen met heatpipes/zonneboiler als eerste stap. Met een woning gebouwd in 1995 met radiatoren krijg ik verschillende meningen over hoe te verduurzamen. Ik wacht daarom eerst de laatste ontwikkelingen af. Via LinkedIn.

  • Het hoeft echt niet ingewikkeld om van’t aardgas af te gaan. Bij een gemiddeld huis vanaf zo’n 3 uurtjes. Gevestigde installatiebedrijven kunnen dit.

    Bestaande infrastructuur kan blijven, zoals o.a. de bestaande radiatoren. Direct of in een later stadium kan men van alles aansluiten.

    Wij zijn op de VSK aanwezig:
    greenhotenergy.nl

    Wij staan jullie, ook daar, graag te woord!
    (0031 103 100 242)

    Elektrolyse CV Ketel
    Ook voor -grotere- bedrijven!

    1. Paul

      Wat voor nut heeft elektrolyse as de waterstof niet wordt opgeslagen? Klinkt als een onzinnig idee. En zelfs als je het opslaat verlies je heel veel rendement. Bij verbranding ook nog NOx. Bij fuel cell weer complexiteit en mogelijk warmte verliezen.

  • Peter Koster

    Offerte voor full electric warmtepomp ontvangen. Terugverdientijd 20 jaar, garantie van Daikin 2 jaar!
    Volgens meeste websites gaat warmtepomp even lang mee als CV ketel, dus 12 tot 15 jaar.

    Wij verbruiken nu 1200 M3 gas, dus maar wachten op de waterstof c

    1. Henk meel

      Terugverdientijd van een wp is vele malen lager door de hoge gas prijzen. Ik geloof dan ook niets van uw verhaal.

  • Henk meel

    Dit is gewoon reclame voor een waterstofketel welke straks keihard belast gaat worden omdat we het niet groen kunnen opwekken.

  • Meestal reageer ik niet maar nu wil ik even iets kwijt Mijn bedrijf bestaat 21 jaar en heb veel oplossingen voorbij zien komen. Dingen zoals ze zijn moeten anders worden. Maar doen of warmtepompen, hybride systemen, waterstof ketels de oplossing zijn voor….. ja voor wat??? Verduurzaming? Van het gas af? Het milieu? Alles wat nu voor handen is, als het er al is… is denk ik niet zo duurzaam of wat dan ook… koudemiddel is niet schoon, waterstof heeft nadelen en hybride systemen ook… want dat zit je nog op aardgas… en zonnepanelen leveren op dit moment teveel, en wordt geblokt door het net.
    En uiteraard wil iedereen zijn spullen verkopen.
    Ik heb geen glazen bol, maar deze oplossingen zijn , nogmaals volgens mij, niet helemaal zaligmakend.
    En vooral…. echt voor de gemiddelde burger, niet betaalbaar.

  • Marc Bastiaanse

    100% H2-ketel de nieuwe HRe-ketel? Over 15 – 20 jaar is groene waterstof pas in grote hoeveelheid beschikbaar. Zware industrie en zware transport sector zal overgrote deel hiervan benutten voor de noodzakelijke vergroening en reductie van aardgasverbuik. Voor gebouwde omgeving zal tzt bijmenging van aardgas met 20% zeer reëel zijn.

  • Hans

    Wij hebben groene stroom en gas en zonnepanelen.
    En toch vliegen de prijzen daarvan als een raket omhoog…
    Hoe kan dat nou???
    Deze prijsverhogingen zijn onbeschoft en niet meer te betalen!!!

  • Anne

    Onzin , kleine installateurs zijn zeker wel vooruitstrevend aangaande warmtepomptechniek.
    Het hele grote probleem is dat er praktisch niet aan warmtepompen is te komen bij de groothandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij