fbpx
Nieuws

‘Kleine bedrijven gaan dienst uitmaken’

Kleine installatiebedrijven gaan in de toekomst de dienst uitmaken. Dat is de voorspelling die hoogleraar economie Willem Vermeend doet in een toelichting op de OTIB Trendfiles, de actuele reportage met cijfers en trends over de installatiebranche. Dit rapport is hier te downloaden.

“Het kleinbedrijf wordt steeds belangrijker”, stelt Vermeend in zijn toelichting op de rapportage. “Zij kunnen snel reageren en hebben kortere lijnen met de markt.” Belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendigheid is volgens de hoogleraar economie dat bedrijven hun strategie aanpassen. Enerzijds moeten bedrijven een internetstrategie hebben: hoe ga ik om met de veranderingen die het internet veroorzaakt aan vraag en aanbodzijde. Andere strategische pijler is een technologische strategie: hoe gaat het bedrijf om met de snelle technologische ontwikkeling. Derde pijler is duurzaamheid: welke strategie heeft het bedrijf om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen; voor de klant, maar ook voor de eigen onderneming. “Een onderneming die zijn strategie niet aanpast, bestaat over 5 jaar niet meer.”

Uurtje factuurtje

ins0716data3Volgens Vermeend zit de toekomst in abonnementsvormen en samenwerkingsovereenkomsten op basis van prestatie, niet in ‘uurtje factuurtje’. Zwakke broeder in de installatiewereld is volgens Vermeend de opleidingen. “Op het gebied van ‘internet of things’ en ‘smart industrie’ blijft Nederland internationaal bekeken achter.” De lesprogramma’s van onderwijsaanbieders zijn volgens Vermeend onvoldoende ingericht op de digitalisering van de wereld, en ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld big data en 3D-printen.

Internetgeneratie

Belangrijke tip voor ondernemers van Vermeend: neem iemand van de ‘internetgeneratie’ in dienst. De combinatie tussen ervaring, vakmanschap en de blik op de nieuwe wereld kan volgens de oud-staatssecretaris een bedrijf sterk helpen om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. “De installatiebranche kan hierin een geweldige rol krijgen.”

Visie op installatiebranche

In de OTIB Trendfiles Talks zetten een aantal experts de ondernemer door middel van korte interviews aan het denken over thema’s als technologische ontwikkelingen, bedrijfs- en vakmanschapsinnovatie, veranderingen op de (arbeids)markt en scholing en ondernemerschap in de technische installatiebranche. Hierbij vertalen zij hun visie op de branche vanuit de trends in hun eigen vakgebied. Aan het woord komen naast Vermeend ook Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen, Fred van Houten, hoogleraar design engineering, Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling en Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems. Bekijk de interviews door op de namen te klikken.

Aan de slag?

OTIB heeft een maatwerk leermodule ontwikkeld voor ondernemers die met hun strategie aan de gang willen. Hierin leren installatiebedrijven om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en hun bedrijf lerend en toekomstbestendig te maken. Meer informatie hierover vindt u hier. De kerngegevens en trends van de installatiebranche in de vorm van de OTIB Trendfiles zijn op deze site te vinden.

8 reacties op “‘Kleine bedrijven gaan dienst uitmaken’

 1. frank schreef:

  diens brood men eet,diens woord men spreekt.eddy rapporten zijn er alleen maar voor de omzet van de rapportmakers,volgende week een rapport over de zzp ers,daarna over de grote installatiebedrijven.
  het volgende rapport gaat trouwens over koperen buis solderen,als we dit weer met tin gaan doen in plaats zilver.bij tin heb je kans dat je drie kinderen krijgt,bij zilver maar 2.
  vroeger bij tin hadden de meeste huishoudens 3 of meer kinderen.

  • Eddy Buiting schreef:

   Dank Frank, voor je zinvolle bijdrage aan de aanwas van de beroepsbevolking. Ga nu even de videos kijken. Wellicht heb je er iets aan voor de toekomst van je bedrijf.

  • Ton schreef:

   En het soleerde tenminste beter en kon je ook nog een mooi kraagje maken.

 2. richard schreef:

  Solderen?

  Dat kunnen ze bijna niet meer, laat ze maar eens proberen een lodenwaterleiding aan te helen op koperbuis in de ouderwetse huizen zoals in Rotterdam, of Delft
  dan kan je lachen 😉

 3. Marcel schreef:

  Lode leidingen dien je in zijn geheel te vervangen. Dus die repareren hoef je niet meer te leren.

 4. Huub van Hout schreef:

  Beste Marcel
  Wat een Lulverhaal hoe lang zit je al in het vak ik al meer dan 45 jaar
  Al kom je met je verhaal we gaan alles slopen van meter tot de zolder
  dan zal hij zeggen beste Marcel ik zoek wel iemand anders die het wel kan
  Maar als je het wil leren neem maar contakt met me op heb het je zo geleerd.
  Met vriendelijke groet.
  Huub van Hout

 5. frank schreef:

  kan iemand mij vertellen wat deze rapportage`s allemaal gekost hebben,prachtig allemaal van otib,maar volgend jaar ligt er weer een ander rapport hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.