fbpx
Nieuws

Klimaatakkoord levert 70.000 banen op

Het Klimaatakkoord is een banenmachine. Volgens ECN komen er 42.000 tot 78.000 voltijdsbanen bij in 2030. Voor elke verloren baan in fossiele sectoren (kolen, olie) komen er zeven klimaatbanen terug.

“Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop groene banen. Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing. Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen. Het is ook belangrijk om werknemers in de fossiele sector een goede toekomst te bieden,” zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De NVDE gaf ECN (part of TNO) opdracht voor het rapport ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’.

Klimaatbanen

“Het klimaatakkoord is een grote kans voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Tegelijkertijd hebben veel bedrijven in onze sector nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden: installateurs van zonnepanelen en warmtepompen, energiebedrijven, netbeheerders, projectontwikkelaars en isolatiebedrijven. Daarom moeten we investeren in de invulling van die klimaatbanen en een goede toekomst bieden aan mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen”, aldus Van der Gaag.

Installatiebranche groeit snelst

De werkgelegenheidsgroei is op de middellange termijn met 16 procent -circa 24.000 nieuwe banen – het grootst in de installatiesector. Om de klimaatplannen te kunnen uitvoeren, is het daarom cruciaal dat er voldoende technische vakmensen beschikbaar komen. Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland: “We hebben véél meer technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs.”

Werkgarantie

Tegenover de grote toename aan werkgelegenheid in de groene economie staat een verlies van 6.000 tot 11.000 banen in de olie- en kolensector. Terpstra: “Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.”

3 reacties op “Klimaatakkoord levert 70.000 banen op

 1. Jan WP schreef:

  Leuke bijvangst, maar meer ook niet; doet het publicitair wel goed.
  Is een gevolg van met name decentralisatie; zegt iets over arbeidsintensiteit van de energietransitie . Zegt niets over de enorme kosten, met name aan publieke middelen en het uiteindelijke effect voor de economie en in reactie daarop over het effect op werkgelegenheid.
  Voor dat geld kun je heel veel mensen andere nuttige dingen laten doen (bv in de zorg, het onderwijs, binnenlandse en buitenlandse veiligheid, . Het is verkiezingstijd en het is duidelijk dat de doorrekening van PBL en CPB slechts een klein deel van de kosten in beeld heeft gebracht. Kwestie van handig formuleren van de onderzoeksopdracht door de overheid. Maar ja het is verkiezingstijd

 2. Jos schreef:

  Politiek den Haag .Gemeentes, Jeugdzorginstellingen etc.

  Begin nu eerst eens verplicht in Nederland alle allochtonen hangjongeren van de straat te halen , die op dure auto,s rondhangen waarvan je weet dat het niet met hard werken verdient is en laat deze jongeren een opleiding tot monteur volgen en blijf deze jongeren volgen ,zodat ze weer niet afzakken in de criminaliteit .Willen ze echt niet ,wegwezen op het vliegtuig richting hun roots Opa en Oma of andere familie .Wij als hardwerkende Nederlanders kunnen deze jongeren niet blijven financieren ,het kost de Maatschappij al te veel aan kosten .Alle handjes die handig zijn aan het werk !!.Rottigheid uithalen , drugs verhandelen ,mensen beroven ,winkel overvallen etc.moet geen tijd meer voor zijn .Iedereen moet zo veel mogelijk weer aan het werk dan hebben we ook geen Oostblokkers etc meer nodig .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.