fbpx
Nieuws

Teleurstelling over reactie Klimaatakkoord

Teleurstelling bij installateurskoepel Uneto-VNI over de reactie van het kabinet op de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. De voorgestelde aanpassing in de energiebelasting gaat de vertegenwoordigers van de installatiebranche niet ver genoeg, en de voorstellen rondom gebouwgebonden financiering lijken vooralsnog van tafel geveegd. Minister Wiebes kiest voor een geleidelijke energietransitie. “We gaan er een generatie over doen.”

Afgelopen vrijdag stuurde minister Wiebes een brief aan de Tweede Kamer met een reactie op de voorstellen voor de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Gebouwgebonden financiering is volgens de minister ‘fiscaal niet inpasbaar’. “Het kabinet zal in samenspraak met de sectortafel onderzoeken hoe gebouwgebonden financiering zonder fiscale aftrekbaarheid van de rente voldoende kan concurreren met andere financieringsinstrumenten en al bestaande duurzaamheidsleningen om de ondersteuning van gebouweigenaren langs een andere weg vorm te geven.” Concreet betekent dit dat Wiebes de bal terugkaatst naar de klimaattafel: die moet met een beter plan komen met “nieuwe laagdrempelige diensten, producten en financieringsvormen”.  Op 1 december wil de minister weer nieuwe plannen ontvangen.

Belasting aardgas

De klimaattafel van Diederik Samsom stelde het kabinet voor om de belasting op aardgas te vermogen met 5,5 cent per kubieke meter, en de belasting op elektriciteit te verlagen met 2,7 cent per kWh. Dit om de toepassing van elektrische warmtepompen te stimuleren. Wiebes is bang voor een lastenverzwaring van huishoudens, en stelt een mildere verhoging voor, die niet nadelig is voor burgers. Ook moet de klimaattafel een variant doorrekenen waarbij elektriciteit niet of nauwelijks goedkoper wordt. Het kabinet gaat consumenten niet dwingen om te verduurzamen. In plaats daarvan moet de consument worden verleid om energiebesparende maatregelen te nemen. Eerder werd al bekend dat het kabinet heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de eerste 27 proeftuinen voor aardgasvrije wijken. Ook komt er volgend jaar een structurele verlaging van de verhuurdersheffing van 100 miljoen euro; die moet corporaties meer ruimte geven om te investeren in verduurzaming.

Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra is ondanks de teleurstelling rondom de afgewezen maatregelen, blij dat het kabinet kiest voor een gefaseerde energietransitie. “Gemeenten moeten in 2021 duidelijk maken of en wanneer een wijk van het gas af gaat en wat de alternatieve bron voor verwarming wordt. Dat is belangrijk voor bewoners, maar óók voor de regionale installateurs die voorbereidingen moeten treffen om klanten voor te lichten of medewerkers bij te scholen.”

Lees hier de volledige brief van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

 

4 reacties op “Teleurstelling over reactie Klimaatakkoord

  1. R.H. Henstra (QROMWEL) schreef:

    Solliciteert Terpstra naar een pak op z’n falie?

  2. jos schreef:

    Snel ontwikkelen van explosie-vrij waterstofgas als opvolger van aardgas is de beste oplossing kosten technisch gezien voor de Nederlandse bevolking. Niet warmtepomp technisch lullen, maar zo snel mogelijk bestaande gasleidingen vullen !!!, moet het motto worden van dit kabinet .

  3. Peter schreef:

    Volgens Nijpels zitten we ruim op schema, snappen jullie het nu nog?
    Oja de kwh prijs gaat met €0.027 omlaag tevens gaat de heffingskorting op elektra ook ff ruim €60 omlaag dat is dus vestzak broekzak, reken uit je verlies.

  4. Jos schreef:

    donderdag 11 oktober 2018

    Het is zo ver !!!Zojuist komt het bericht door de radio, dat volgend jaar waterstofgas als vervanger voor aardgas getest gaat worden op een paar bouwprojecten . De eerste c.v ketels gaan dus draaien op waterstofgas. De wetenschap is dus al zo ver !!!.Met als grote voordeel weinig CO2 uitstoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.