fbpx
Nieuws

Knieschot als extra technische ruimte

Wanneer de stap gemaakt wordt van gasketel of hybride naar all-electric, dan komt het tapwatervat om de hoek kijken. Daar is in Nederlandse woningen niet altijd ruimte voor. Daar zijn op de VSK oplossingen voor.

In een hybride warmtepomp opstelling zorgt de gasketel nog voor tapwater.

Ga je naar volledig elektrische verwarming dan is voor gemiddelde woning een tapwaterboiler van minimaal 200 liter of meer nodig om te kunnen douchen. Daar moet je maar net ruimte voor hebben naast je binnendeel.

Liggende boiler

RSH boiler NIBE

NIBE heeft bijvoorbeeld met de RSH een nieuwe indirect gestookte boiler die speciaal ontworpen is voor horizontale montage. Het model is leverbaar in drie varianten met een inhoud van 186, 272 of 280 liter. De boilers zijn te combineren met alle NIBE water/water en lucht/water warmtepompen. Ze bevatten geen anode.

Spiraal

Inventums oplossing.

Bij Inventum laten ze ook een horizontale boiler zien, die dit jaar op de markt gaat komen. In deze 180 liter variant is de spiraal aangepast voor horizontale toepassing. Deze aanpassing heeft volgens Inventum wel een kleine consequentie: door de horizontale plaatsing presteert hij 10/15% minder dan de verticale boilers: het is de prijs die je betaalt voor de ruimtewinst.

Van hybride naar all-electric

Itho Daalderop komt volgend jaar met de WPV-H in 200, 240 en 270 liter, te zien in de afbeelding bovenaan dit artikel. In deze boiler zit geen spiraal, waardoor de inhoud net iets groter is. De boiler is in dezelfde opkasting vorm gegeven als warmtepomp Vincent, en kan dus in combinatie met het toestel een aanvulling zijn om de stap naar all-electric te zetten. Deze vierkante boiler meet 60×60 cm. De boiler is ook in een verticale variant, waarmee je met Vincent een modulaire of combitoren kunt maken.

Buffervat verwarming

Andere splijtzwam is wel of geen buffervat. Een warmtebuffer van ongeveer 50 liter zorgt ervoor dat de installatie rustiger en stabieler draait: minder pendelen. De meeste fabrikanten adviseren wél een buffervat toe te passen, maar hij wordt er met regelmaat uitbezuinigd. Het vermogen van de warmtepomp moet dan wel goed zijn bepaald. Het is van belang dat deze goed kan terug moduleren naar een klein vermogen. Ook het toepassen van (magnetische) vuilfilters is aan te bevelen, vooral als een deel van de bestaande installatie intact blijft.

WTW achter knieschot

Liggende wtw van Itho Daalderop

Itho Daalderop toont ook de mogelijkheid om de ventilatie-wtw achter het knieschot te verstoppen. Mooi detail is dat ook het bedieningsscherm een kwartslag gedraaid kan worden.

De meeste fabrikanten van warmtepompen hebben naast hun torenopstelling, met geïntegreerde buffervaten inmiddels ook een modulaire variant. Hierbij is het warmtepomp en tapwaterdeel van de warmtepompinstallatie los te koppelen. Dat biedt meer flexibiliteit in de opstellingsruimte.

8 reacties op “Knieschot als extra technische ruimte

 1. Hans schreef:

  Nu nog een boiler die maximaal 45 cm diep is.

 2. andre schreef:

  Ik heb een Nexus PAWT-200H horizontale boiler. Een betaalbare RVS boiler en met 2 spiralen

 3. Rob schreef:

  Heb nu een elektrische doorstromer van 15kW, 400 euro incl btw, erg klein, formaat schoenendoos, en werkt perfect, met een goede douchestraal, circa 8 L/min. Alleen de gelijktijdigheid in de gaten houden, maar dat pakt dus prima uit.

 4. Flip schreef:

  Daar wordt je als installateur toch niet blij van? Lijkt me dat je weinig werkruimte hebt achter de meeste knieschotten en voorover gebogen op je knieën zitten te werken doet een mens ook weinig goed. Of zie ik iets over het hoofd?

 5. Peter branderhorst schreef:

  Ik ben nieuwsgierig.

 6. Jan schreef:

  Wanneer wordt er nu eens een full electric systeem ontwikkelt wat eën rendement en aanschaf prijs heeft als een hr+ ketel en een acceptable hoeveelheid kWh verbruikt. En dan tapwater douche en cv voorzien.
  In combinatie met pv en thuisbatterij (26kwh of meer) is t een serieus alternatief. De ontwikkeling om hogere efficiency te halen aan nuttig rendement te bereiken waarbij uit lagere hoeveelheid electriciteit een hogere omzetting naar warm water te krijgen.
  Eigenlijk een groot doorstroom apparaat dus. Ok 90 of 120 liter water boiler verwarmen kan ook .

 7. Willie 13 schreef:

  Iedereen die bekent is met het woord dunkelflaute…weet dat een we periode moeten overbruggen met energie opslag in de tijde dat zo’n en wind energie niet voor handen zijn
  ….wat de netbeheerder Enexis ook aan geeft gaat deze vorm van energie voor seizoen opslag niet plaatsvinden met batterij opslag om dat dit gewoon weg niet economische betaalbaar is…De eerst voor de hand liggen de optie is waterstof te gebruiken als opslag medium om in die periode het energie vraagstuk op te lossen…Het produceren van waterstof kent conversie verliezen van Zon en Wind ofwel electrisiteit naar waterstof van 20 tot 30 procent ….om vervolgens weer van waterstof naar electrische te converteren (in de koude periodes in de dunkelflaute gaan ook nog eens met verliezen gepaard van 30 tot 40 procent…excl transport verliezen…ook meegenomen een jaargemiddelde COP warmtepomp van 3 moeten kunnen we ons dan niet te vraag stellen dat we voor de gebouwde omgeving een gasabsortie of ander hoogrendement CV ketel op waterstof voorang geven. Volgens net beheerder Enexis is ons modern aardgasnet waterstof ready … dus het is eigenlijk te gek voor woorden dat we deze betaalde infrastructuur gaan ontmantelen om vervolgens over te stappen op All Electric en de burgers op kosten jagen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.