fbpx
Nieuws

KNX-thermostaat in basis-domotica

Domotica hoeft niet per definitie duur of technisch complex te zijn. Theben, producent van elektrotechnische componenten en partner in domoticaplatform KNX, introduceert een toegankelijke basisversie voor projectmatige woningbouw en appartementen. De eenvoudige, én goedkopere versie bevat onder meer een KNX-thermostaat met een interface op basis van OpenTherm-communicatieprotocol. Hiermee kan dus ook een modulerende HR-ketel worden aangestuurd vanuit een domotica-systeem met open standaarden. Tot dusver kon dit enkel op basis van aan/uit, een modus waarin een cv-ketel juist minder duurzaam presteert. Dit meldt vakblad Installatie en Sanitair.

knx thebenDomotica toegankelijker

De koppeling met OpenTherm maakt onderdeel uit van een nieuwe basisversie van het KNX-domoticasysteem dat Theben op de markt brengt. De technisch complexe domoticasystemen worden nu vooral toegepast in utiliteit en luxe woningbouw, terwijl juist projectmatige nieuwbouw en appartementen een belangrijke doelgroep voor dergelijke systemen zouden kunnen zijn. Domoticasystemen hebben de naam duur te zijn. Verder ontbreekt bij veel installateurs de programmeerkennis.

Universeel en openbaar

De OT-module, de koppeling met OpenTherm voor modulerende toestellen maakt volgens Theben bijvoorbeeld een einde aan afzonderlijke apps voor domotica en (op afstand) aansturing van de verwarmingsthermostaat. Ook kan met de integratie de klimaatregeling verder worden uitgebreid, door via KNX-aangestuurde klepafsluiters per ruimte de verwarmingstemperatuur regelbaar te maken. Groot voordeel van het systeem is dat woningeigenaren niet per definitie voor de techniek hoeven te kiezen, maar dat de infrastructuur al wel aangelegd kan worden. De open standaarden KNX en OpenTherm maken het mogelijk dat ook voor componenten van andere fabrikanten gekozen kan worden.

Klik hier voor het artikel in Installatie en Sanitair.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.