fbpx
Nieuws

Koelen via vloer door wisselfunctie

Koelen via vloerverwarming zal steeds meer worden toegepast. Viega heeft de regeltechniek voor vloerverwarming zo aangepast dat met één signaal het koelcommando gegeven kan worden aan de installatie.

Met het Fonterra Smart Control regelsysteem voor vloerverwarming kunnen kamers in woningen of bedrijven energiezuinig worden verwarmd. Sinds kort kan het regelsysteem automatisch worden ingesteld om te koelen. Eén signaal vanuit de koude-opwekker is daarvoor voldoende. Daarvoor is niet meer nodig dan een kleine relaiskast met wisselcontact. De montage kan eenvoudig achteraf plaatsvinden op de Fonterra Smart Control basisunit die sinds dit jaar wordt uitgeleverd.

Vloerverwarming geniet een steeds grotere populariteit. Als lagetemperatuur-verwarmingssysteem sluit het naadloos aan op de opmars en eisen van de energietransitie. Maar als hoofdverwarming is een goede inregeling en aansturing van groot belang. Met Viega Fonterra Smart Control biedt Viega een regeling die energie-efficiëntie en kostenbesparingen mogelijk maakt door alle verwarmingsgroepen dynamisch en volledig automatisch te regelen.

In tegenstelling tot klassieke warmteverdeelsystemen met hoge aanvoertemperaturen, zorgen vloerverwarmingssystemen voor een besparing van meer dan 10 procent op het energieverbruik. Zeker als je daarbij bedenkt dat de geringere hoeveelheid benodigde energie ook door een warmtepomp kan worden geleverd.

Meer wooncomfort en energiebesparing

De wisselfunctie maakt het mogelijk dat het wooncomfort uitgebreid wordt met de automatische koelfunctie en een pompschakeling die ervoor zorgt dat de circulatiepomp van de menggroep wordt uitgeschakeld indien alle groepen zijn gesloten. Ook dat levert een energiebesparing op. Wordt de Smart Control aangesloten op de gratis Viega server, dan kan de gebruiker zijn smartphone overal gebruiken om de gewenste temperatuur in te stellen.

Meer vraag naar koeling

Deze koeling is anders dan koeling via airco’s. Koelen via de vloer koelt egaler, en moet gezien worden als een koeling die de warmte aftopt. Bovendien is passieve koeling zeer economisch: afgezien van de energie die de warmtepomp verbruikt is er niets nodig. In het geval van een bodemgebonden warmtepompsysteem is vloerkoeling nog voordeliger: dan is enkel het stroomverbruik van de circulatiepomp nodig voor de topkoeling. Door de TOjuli-eis, die tegelijkertijd met nieuwbouwnorm BENG is gaan gelden, worden steeds meer nieuwbouwwoningen uitgerust met koeling. In dat geval hoeft de grenswaarde voor temperatuuroverschrijding namelijk niet gemaakt te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.