fbpx
Nieuws

Koeling zonder bewegende delen

Een convector aan het plafond, die koude levert door middel van convectie, zonder hulp van bewegende delen.

De Belgische radiatorenfabrikant Jaga is dit concept aan het testen in samenwerking met ingenieursbureau BSD Building System Diagnostics en een installatiebedrijf in Singapore. Jaga denkt aan toepassing in hotels, maar ook bijvoorbeeld in universiteiten, waar geluid een issue is.

Deze convector zou dan concurreren met fancoils, een meer gangbare koeltechnologie in hotels. In fancoils stroomt het koude water door een wisselaar en zorgt een ventilator voor de convectie. Zonder die ventilator zou de lucht in de hotelkamer niet goed langs de lamellen van de wisselaar stromen en kan de koude dus niet aan de lucht overgedragen worden.

Lamellen verder uit elkaar

“Het probleem is dat die lamellen in fancoils te dicht bij elkaar staan. Daardoor kan er geen natuurlijke convectie ontstaan: er is te veel weerstand”, zegt Jan Kriekels, directeur van Jaga. “Wij hebben de lamellen verder uit elkaar staan, waardoor de convectie wel plaats vindt.”

In de proefopstelling gaat het om twee naast elkaar gemonteerde convectoren aan het plafond van elk ongeveer twee meter lang. Daaronder hangen twee condensbakken. “Als je er water van 5 graden doorheen laat stromen”, zegt Kriekels, “kom je natuurlijk onder het dauwpunt en moet je een oplossing bedenken voor het condens.”

Een installatie zonder bewegende delen is volgens Kriekels energiezuiniger, gaat minder snel kapot, maakt minder geluid én kan aan het eind van de levensduur makkelijker gerecycled worden.

Hybride toestellen

Jaga heeft al koelende convectoren op de markt. De Jaga Briza Hybrid werd drie jaar geleden geïntroduceerd en begin dit jaar volgde de Jaga Strada Hybrid. Deze hebben beide een verwarmings- én een koelfunctie. Alleen gaat in deze toestellen de koeling niet verder dan 18 graden, of hoger indien de temperatuur van het dauwpunt hoger ligt. Dit omdat deze toestellen geen condensafvoer hebben.

1 reactie op “Koeling zonder bewegende delen

  1. M. de Jong schreef:

    Niets nieuws, noemen we in de koeltechniek een statische verdamper, wordt in verwerkingsruimtes toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.