fbpx
Nieuws

Koelvraag nieuwbouwwoning onderschat

De vraag naar koeling in een nieuwbouwwoning gaat de verwarmingsvraag overtreffen.

Een moderne nieuwbouwwoning vraagt 800 uur verwarming, tegenover 2500 tot 3000 uur aan koeling, zegt directeur Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant op basis van praktijkervaringen in nieuwbouwwoningen. Op de BouwBeurs vertelde hij hierover in een interview in het Nieuwscafé, dat onderaan dit artikel volledig terug te kijken is.

Volgens de conceptaanbieder van warmtepompsystemen moeten bouwpartijen in de nieuwbouw nadrukkelijker kijken naar de koelvraag, want daar kan extra comfort mee gecreëerd worden.  “We zijn geconditioneerd om in verwarmingstermen te denken. We hebben het over ‘vloerverwarming’ en ‘centrale verwarming’. Inmiddels zijn we de schil van een woning zo aan het verbeteren, dat die woning nauwelijks nog verwarmingsbehoefte heeft, maar veel meer een koelbehoefte. Want als de warmte eenmaal in die goed geïsoleerde woning zit, is deze er lastig uit te krijgen.”

800 uur verwarmen vs. 2500 uur koelen

’t Hart onderbouwt zijn uitspraak met resultaten uit de monitoring van woningen die Klimaatgarant realiseert met bodemwarmtepompen. ‘Voor veel mensen niet bekend, maar in een moderne nieuwbouwwoningen zoals die nu gebouwd wordt, met een goede schil, is onze warmtepomp 800 uur aan het verwarmen en tussen de 2500 en 3000 uur aan het koelen.”

Bodemgebonden warmtepompen hebben als voordeel dat ze ook kunnen koelen. Daar staat tegenover dat voor deze systemen een grotere investering gevraagd wordt dan bijvoorbeeld lucht/water-warmtepompen.

Bekijk hieronder het hele interview met Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant in het BouwBeurs Nieuwscafé. Komende week meer interviews online.

5 reacties op “Koelvraag nieuwbouwwoning onderschat

  1. Jeroen schreef:

    Voor de beleving zetten mensen overdag nog al ‘ns de ramen en (balkon/tuin-) deuren open voor “frisse” wind. Maar op warme dagen is wind warme wind.
    ’s Nachts daarentegen gaat alles dicht vanwege veiligheid. De omgekeerde wereld.

    Donkere gordijnen is ook zo’n fout. Alle donkere vlakken (binnen achter ’t raam) worden warm en stalen hun warmte weer af aan de ruimte. Die warmte gaat er ook niet meer uit. Warmtestraling gaat niet door glas.

    Als men vindt dat ’t huis moet doorwaaien voor een “frisse” beleving, dan is het dus al TE LAAT. Dan heb je de warmte al binnen gelaten.

    Met wat kennis en discipline is het goed koel te houden in huis zonder extra koeling.

  2. Jeroen schreef:

    Ah, op mijn reactie van net..: in de video wordt ook gezegd:

    Gedrag kan ’t verschil uitmaken.

    En een woning die overdag dicht is geweest (omdat je naar je werk was) is nog steeds relatief koel.

  3. H. Schep schreef:

    Warmtestraling gaat niet door glas……
    Twee zinnen daarvoor geeft u al aan dat er door het glas warmte naar binnen komt. (van de zon)
    Warmtestraling gaat dus wél door glas. Daarom adviseer ik voor renovaties en nieuwbouw altijd warmtewerende coating op het glas te nemen. Ik heb het in mijn eigen woning ook toegepast en het scheelt enorm in de warmte-instraling.

  4. Ben van Ruiten schreef:

    Dat in woningen aangebrachte warmtepompen ook koude kunnen produceren betekent dat bewoners daar dan ook gebruik van maken. Zeker gezien de steeds toenemende buitentemperaturen mag verwacht worden dat deze trend zich zal voortzetten. Dat hiermee extra draaiuren van de warmtepomp worden gerealiseerd is duidelijk en dat dit een toename van energiegebruik betekent is dan het gevolg, kortom dit betekent ook een bijdrage aan opwarming van de aarde. geen gunstig vooruitzicht, of dit nu wel of niet comfortabel is.
    Het voorkomen van warmtetoename in de woning is een eerste oplossingsrichting door toepassen van een uitstekende schil inclusief stralingswerend glas. De technische gedachte is dan als het winter niet koud wordt in huis dan hoeft het in de zomer niet warm te worden.
    Daarnaast is gedrag van de bewoners bepalend.
    Dat betekent ook ventileren als het relatief koel is buiten (nacht) en beperken van de ventileren als het overdag (te) warm is. Dat wil ook zeggen hou de woning bij warme buitentemperatuur gesloten (in de winter hou je ook de deur zoveel mogelijk dicht).
    Ofwel er zal inderdaad een andere manier van denken over het gebruik van de installatie ingang gezet moeten worden.

  5. Michel Post schreef:

    Infrarood gaat niet door glas. Zichtbaar licht wél. Daardoor komt de warmte (die in zichtbaar licht zit) wel naar binnen, maar gaat de warmte (die daarna) in infrarood zit niet naar buiten. Reflecterende gordijnen helpen doordat zichtbaar licht wordt weerkaatst en weer naar buiten gaat vóórdat het warmte wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.