
De brandweer start vandaag met een campagne om de gevaren van koolmonoxide-vergiftiging onder de aandacht te brengen.
De campagne werd al eerder aangekondigd, zo meldde Installatie.nl in december. De Nederlandse Brandwonden Stichting en de brandweer beginnen de campagne om mensen bewust te maken van de sluipmoordenaar. De campagne start om 12.00 uur als de sirenes klinken op de eerste maandag van de maand. Jaarlijks komen gemiddeld elf mensen om door het inademen van koolmonoxide. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen opgenomen in ziekenhuizen en moeten honderden mensen worden behandeld wegens het inademen van koolmonoxide. Ondeugdelijke aanleg, of gebrekkig onderhoud aan cv-ketels blijkt een veel voorkomende veroorzaker van vergiftigingen.
Aan de vooravond van de campagnestart zijn in Limburg twee mensen omgekomen door, naar alle waarschijnlijkheid, koolmonoxide-vergiftiging.
Ik ben er van overtuigd dat er veel meer slachtoffers zijn. Er wordt lang niet altijd gezocht naar de oorzaak, veel verdwijnt in de doofpot. Bij de brandweer ontbreekt het aan vakkennis om te beoordelen of een verbrandingstoestel correct is aangesloten en goed staat afgesteld. Helaas geld hetzelfde voor veel van mijn collega’s. Geld speelt een te belangrijke rol, omzet is belangrijker. Het OK CV label zal hier weinig aan veranderen, wij zullen echt niet gebeld worden om een internetketel te beoordelen, helaas. Lang leve de vakdiploma’s. Zo lang er geen verplichte keuring komt blijft het dweilen met de hoofdkraan open.
En als de woningvereniging 32 euro uitgeeft om een ketel te onderhouden, smeer nog wat boter op jullie hoofd.
Er wordt lang niet altijd gezocht naar de oorzaak, veel verdwijnt in de doofpot. Bij de brandweer ontbreekt het aan vakkennis om te beoordelen of een verbrandingstoestel correct is aangesloten en goed staat afgesteld. Helaas geld hetzelfde voor veel van mijn collega’s. Geld speelt een te belangrijke rol, omzet is belangrijker. Het OK CV label zal hier weinig aan veranderen, wij zullen echt niet gebeld worden om een internetketel te beoordelen, helaas. Lang leve de vakdiploma’s. Zo lang er geen verplichte keuring komt blijft het dweilen met de hoofdkraan open. En als de woningvereniging 32 euro uitgeeft om een ketel te onderhouden, smeer nog wat boter op jullie hoofd. – See more at: http://www.installatie.nl/nieuws/id1678-koolmonoxide-campagne-van-start.html#sthash.tXhDebLY.dpuf
het wordt tijd dat men er zich van bewust wordt dat rookgasafvoeren/schoorsteenkanalen /thuis hoort bij de erkende schoorsteenvegers Als men praat over koolmonoxide vergiftiging, komt het veelal door een slechte afvoer van de rookgassen, welke niet goed kunnen worden afgevoerd of helemaal niet
De schoorsteen blijft het stiefkindje van veel installateurs en aannemers, welke denken het zelf te kunnen doen.De installateur moet een veiligheids certificaat van het schoorsteenbedrijf kunnen overleggen, voordat een ketel op het afvoerkanaal wordt aangesloten en ook hier het schoorsteen OK label aangehangen kan worden.Verder moet het verplicht worden om 1x per jaar een inspectie en metingen uit te voeren rondom de schoorsteen en c.v ketel, Ook buitendaks , want daar is het vaak een zootje. Bij zeer slechte situaties, zou er een meldingsplicht moeten komen naar Bouw en Woningtoezicht, zodat er ook een wettelijke afkeuring kan plaats vinden, welke door de plaatselijke brandweer of schoorsteen specialist kan worden opgeheven met het OK certificaat
Het is een combinatie van een veel te lage prijs en te lage eisen. Het werk van een installateur zou weer verplicht door een echte installateur gedaan moeten worden. Hiernaast is er door de prijsdruk simpelweg geen tijd meer om fatsoenlijk werk af te leveren. Waar je ooit nog een ketel ging vervangen met 2 man en daarna misschien nog een klusje ging doen moet je er nu eigenlijk 2 plaatsen in je eentje om rond te komen. Het verbaasd mij niks dat er genoeg zijn die het niet zo nauw nemen met de voorschriften of zo veel mogelijk laten zitten om nog wat te verdienen. Het spijt me maar dit is het resultaat van de particulier en de woningbouw verenigingen die alleen maar naar de prijs kijken.
Chris, helemaal mee eens. Zo kwam er laatst een klant naar mij: 1500 euro voor vervangen van ketel. En dat is inclusief ketel, aansluitmaterialen, arbeidsloon en btw. Dat is toch onmogelijk…