fbpx
Nieuws

Koolmonoxide treft Doesburgs gezin

Portiekflat ontruimd vanwege koolmonoxide

Het koolmonoxide-drama in Doesburg, waarbij de vader van het gezin om het leven kwam en twee andere gezinsleden in kritieke toestand in het ziekenhuis belandden, blijkt niet veroorzaakt te zijn door een defecte cv-ketel, maar door een houtskoolbarbecue die binnen werd aangestoken.

Dat heeft de politie donderdagavond laten weten na onderzoek in de woning. “Bij onderzoek aan de cv-installatie zijn geen gebreken geconstateerd die het vrijkomen van koolmonoxide zouden kunnen hebben veroorzaakt”, aldus de politie in een persbericht.

Moeder en een kind liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn inmiddels buiten levensgevaar. De overledene is de vader van een veertien leden tellend gezin. Het Ethiopische gezin huurt twee geschakelde woningen van woningcorporatie Woonservice IJsselland.

Geen landelijke registratie incidenten

2018 is – vergeleken met eerdere jaren – een relatief rustig jaar geweest op het gebied van koolmonoxide-incidenten. Met één dode en 129 gewonden is het aantal slachtoffers de afgelopen drie jaar niet zo laag geweest, zo meldde Installatie.nl begin dit jaar.

Omdat officiële registratie ontbreekt, wordt er door instanties doorgaans vanuit gegaan dat er gemiddeld genomen zo’n tien dodelijke slachtoffers per jaar te betreuren zijn, en honderden mensen met vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis moeten.

Koolmonoxide: sluipmoordenaar

In 2015 deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid een groot onderzoek naar koolmonoxide-incidenten. Eén van de uitvloeisels daarvan is dat monteurs en bedrijven die gasinstallaties plaatsen en onderhouden vanaf 2021 verplicht gecertificeerd moeten zijn.

Ook zijn er sindsdien campagnes gestart ter preventie en worden er veel meer koolmonoxidemelders geplaatst. Ook de concentrische rookgasafvoer, een dubbelpijpssysteem waarbij rookgassen bij lekkage niet direct in de opstellingsruimte lekken, is naar aanleiding van het OVV-onderzoek tot voorkeursoplossing voor de installatiebranche verkozen.

4 reacties op “Koolmonoxide treft Doesburgs gezin

 1. Henkie schreef:

  De volledige verhuurder is zwart gemaakt wegens zogenaamd onvoldoende onderhoud aan de cv-installatie. Blijkt het een gevalletje “eigen schuld, dikke bult”.

 2. Ray schreef:

  Beste Installateurs.

  Hoeveel koolmonoxide ongelukken per jaar zullen op deze basis gekwalificeerd worden als ketel C02 ongeluk.
  Makkelijk door instanties zoals Techniek Nederland dit allemaal onder een noemer te plaatsen zonder dat dit goed uitgezocht wordt.

  • Wim schreef:

   Ook zelfmoorden (met uitlaatgas), bbq, en drugslab ongelukken vallen onder deze cijfers. Die zijn dus niet enkel van ketels dus vertekend. Zie cijfers op deze site die zijn lager dan brandweer en Uneto communiceren!! Nuance svp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.