fbpx
Nieuws

‘Koolmonoxide’ in Tweede Kamer

De politiek gaat het donderdag inhoudelijk hebben over koolmonoxide. Strengere eisen aan installateurs, maar bovenal een wettelijke verplichting hiervan door de overheid. Branche-organisatie Uneto-VNI vindt, aan de vooravond van de politieke discussie, breder draagvlak voor haar standpunt rondom de erkenningsregeling voor installatiebedrijven die aan gasinstallaties werken.

Diverse maatschappelijke organisaties, zoals de Consumentenbond, Brandweer Nederland, Veiligheid NL, Netbeheer Nederland en VACpunt Wonen ondersteunen de oproep aan de politiek om te komen met regelgeving die de kwaliteit van de gasinstallaties beter borgt, dan de huidige systematiek, waarbij iedereen een cv-installatie mag aanleggen en onderhouden.

Kamerdebat

Donderdagmiddag 29 september bespreekt de Tweede Kamer de problematiek van koolmonoxide bij cv-ketels in de Kamercommissie. Dan wordt duidelijk wat de Tweede Kamer vindt van de kabinetsreactie op het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat al bijna een jaar wacht op behandeling. Het rapport concludeerde dat de huidige kwaliteitsborging van de installatiebranche de veiligheid van woonhuisbezitters met cv-ketels onvoldoende borgt. Uit een poll van Installatie.nl blijkt driekwart van de installateurs voorstander is van een wettelijke regeling.

Minder slachtoffers

‘Het is nu tijd voor de politiek om maatregelen te nemen voor een effectieve aanpak van het koolmonoxidegevaar’ zegt voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI. ‘Alleen met zwaardere, wettelijke eisen kunnen we de veiligheid van cv-installaties sterk verbeteren en het aantal koolmonoxideslachtoffers terugdringen.’

Tweedeling dreigt

Zonder wettelijke verplichting ontstaat volgens Uneto-VNI een gevaarlijke tweedeling in de markt. “Een deel van de installatiebedrijven voldoet aan de zwaardere eisen en werkt met goed opgeleide monteurs, die ze regelmatig laten bijscholen. Dat brengt kosten met zich mee.” Installatiebedrijven die geen maatregelen nemen, kunnen uiteraard goedkoper werken. Siertsema: ‘Integere bedrijven worden hierdoor uit de markt gedrukt, het draagvlak voor de zwaardere eisen brokkelt af en de veiligheid van gasinstallaties blijft onder druk staan.’

Brits model

Volgens Uneto-VNI heeft de invoering van een wettelijke erkenningsregeling in het Verenigd Koninkrijk aantoonbaar geleid tot een daling van het aantal koolmonoxideslachtoffers. Britse monteurs moeten voldoen aan zware vakbekwaamheidseisen en zijn verplicht zich regelmatig te laten bijscholen. De veiligheid en kwaliteit van uitgevoerd werk wordt op basis van steekproeven gecontroleerd. De branche werkt aan een zwaardere erkenningsregeling uitgewerkt die vergelijkbaar is met die in het Verenigd Koninkrijk. De eerste installateurs kunnen zich vanaf begin 2017 op basis van de nieuwe eisen kwalificeren.

Topje ijsberg

Jaarlijks vallen er ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide bij cv-ketels. Volgens de Onderzoeksraad voor veiligheid kan de omvang van het probleem zelfs drie tot vijf keer zo groot zijn. Klik hier voor de conclusies en aanbevelingen.

31 reacties op “‘Koolmonoxide’ in Tweede Kamer

  1. Henrie schreef:

    Het wert heel hoog tijd

  2. Charlie schreef:

    Zwaardere eisen ben ik helemaal voor maar een goed afgestelde ketel produceert geen
    koolmonoxide want die heeft een volledige verbranding.
    Verplicht periodieke onderhoud aan gasgestookte apparaten en je zal zien dat er veel minder ongelukken zullen zijn.
    Ik hoop dat ze dan ook de particuliere handel verbieden anders heeft zwaardere regels
    totaal geen zin, als iedereen via internet een ketel met toebehoren kan kopen dan is het
    onbegonnen werk.
    Uneto-vni ziet zijn klanten bestand terug lopen dus hun inkomsten en probeert op deze manier bedrijven verplicht weer hun kant op te duwen.
    Ik als eenmansbedrijf met 2 ingehuurde krachten werk al jaren volgens het OKCV gebeuren waar je ook niks meer van hoort want als je hun logo en naam zou willen gebruiken moet je ook lid worden van uneto-vni of een andere instelling.
    Politiek succes ik hoop dat de juiste beslissing wordt genomen

    • Willem schreef:

      Charlie, ik was als 1 mans bedrijf vanaf 2007 ook lid van uneto-vni. de extreem toegenomen lidmaatschapskosten hebben mij na 3 jaar doen besluiten geen lid meer te blijven. Ook al mijn erkenningen met bijkomende jaarkosten stopgezet. Tot nog toe druk werk en geen enkele erkenning ergens nodig gehad. Geen enkele klant ernaar. Mocht het zover komen dat ze toch weer allerlei eisen gaan stellen aan monteurs en bedrijven kan ik het zo weer regelen. Maar heeft mij afgelopen jaren al veel geld bespaard.

  3. Ap van der Horst schreef:

    Als ketels door jan en alleman overal gekocht kunnen worden krijg je ongelukken, , verplicht onderhoud instellen je auto gaat ook voor een apk, bij grotere bedrijven lopen ook schooljongens ketels te poetsen zo als ze het noemen, en hebben. Nog nooit gehoord over , Co, of , CO2 gasleidingen afpersen doet ook niemand meer, kunnen ook hoop problemen mee worden voorkomen,,

  4. Bert Bos sr schreef:

    Ben heel benieuwd !! wordt dit dan eindelijk de dag van de waarheid ? of ….
    Zo niet, dan is één ding zeker, dan hang ik mn schaatsen aan de wilgen.

    Bos service en installatie Diemen

  5. Hans Bogaards schreef:

    Het zou tijd worden, er zijn teveel cowboys op de markt. Die verpesten het voor de gekwalificeerde onderhoudsbedrijven die wel hun zaakjes op orde hebben ( erkenningen, bijscholing, gekalibreerde meetapparatuur ).

  6. willem schreef:

    Mijn complimeneten aan Uneto-VNI. Na jaren discusssie hebben zij dit toch op de agenda van de tweedekamer weten te krijgen. Wij als betrokken moeten dit nu warm houden. U als afnemers van cv/ww ketels kunnen uiteraard ook een signaal afgeven bij de fabrikanten waarom u het slecht vindt dat deze verbruikstoestellen overal te koop zijn.

  7. Gas-technische installateur !!
    is eigenlijk te kort door de bocht want je bent uiteraard ook verantwoordelijk voor het rookgas zijdige deel en dat vergeten de meeste mensen,
    Dat de overheid het installateurs vak ooit als vrij-beroep heeft aangemerkt is natuurlijk zo wie zo onacceptabel maar goed, ik ben benieuwd of ze het lef hebben
    om de situatie terug te draaien.

  8. Bert Bos sr schreef:

    Beste Marten Dijkhuizen, je hebt helemaal gelijk hoor, maar het is toch ook zo dat bij de opleiding Gastechnisch installateur niet alleen de gasleidingen zelf, maar ook de aanleg, uitmondingen, verdunningsfactor van rookgasafvoerleidingen werking van toestellen etc etc uitvoerig behandeld zijn, of heb ik een ander diploma gehaald ?.
    Daarnaast hoor je te werken volgen de nieuwste NEN en NPR normen die dien je vlg de REG ook als “erkend installateur” in het bezit te hebben, hierin staat alles nog is van A tot Z uitvoerig beschreven.
    En begrijpelijk zoals vele dit stellen ben je natuurlijk als gediplomeerd gastechnisch- installateur alleen nog zeker geen bekwaam onderhoudsmonteur, daarom moeten er ook zeker zoals het voorstel van Uneto_VNI ook luidt van beide kanten en niet alleen aan diegene die de erkenning heeft, maar ook de betreffende uitvoerende monteur een vakbekwaamheid als eis gesteld worden.

    Ook mijn complimenten aan de Uneto VNI, en nu maar afwachten wat den Haag doet.

  9. […] dat praktisch niet effectief te handhaven is.” Regeringspartij PvdA is voorstander van de verplichte erkenningsregeling, zoals ook Uneto-VNI […]

  10. Richard schreef:

    OK CV is het label voor veilig en zuinig stoken. Alleen bedrijven die voldoen aan strenge eisen en werken met Energie Service Specialisten mogen onder dit label uw cv-ketel inspecteren en onderhouden.
    Ik was erbij op een voorlichtingsavond, weer het zoveelste keurmerk en het was niet goedkoop, er waren bedrijven die fors moesten inversteren voor dit gebeuren
    Alhoewel ik alle vakpapieren in bezit had, had ik besloten toch nog maar even te wachten tot het echt van de grond zou komen.

    Gelukkig gewacht, want er komt weer een ander keurmerk, dag muntjes

  11. peter schreef:

    Richard
    helemaal me eens OK CV is geld binnen halen voor de bedenker van een keur merk zonder extra waarde zolang er geen verplichting bij de klant licht.
    Deze moet er van bewust gemaakt worden dat onderhoud van levens belang is.
    Alleen het grote gevaar van regelgeving is dat ik als een mans zaak naast het potje pis want de grote bedrijven kunnen wel de investering doen voor weer een opleiding.
    Wat voor mij toch een extra last is
    Laat de ketel fabrikant hier wat in betekenen dan krijg je weer vak mensen die de ketel in bedrijf stellen door middel van een code slot of zo
    Eerst keuren dan warmte

  12. Erik van Egmond schreef:

    Beste Bert Bos,

    Wij hebben denk hetzelfde diploma gehaald, echter als je het hebt over de NEN en de NPR heb je het over wetgeving ! Dient iedere nederlander niet de wet te kennen? Vraag me af waarom wij dan aan dergelijke instanties zo vreselijk veel geld moeten betalen voor deze info? Je zou het eigenlijk zo van internet moeten kunnen halen, als eenmanszaak is serieus bezig zijn met je vak ook een serieus dure aangelegenheid vindt ik! De info zou vrij moeten zijn voor de mannen met erkenning vindt ik!

    • Bert Bos sr schreef:

      Beste Erik,

      Ik moet je hierin helemaal gelijk geven hoor, dit zijn nou juist van die dingen die ons ten opzichte van de niet erkenden veel te duur maken, vooral als je deze hoge kosten nog is in je eentje moet dragen, de kosten voor erkenningen, of NEN normen zijn immers gelijk of dat je in je eentje of met veertig man werkt.

    • Henk schreef:

      De NEN en de NPR zijn tot op de dag van vandaag GEEN wetgeving , slechts richtlijnen !!!
      waar men overigens wel dringend geadviseerd wordt zich aan te houden!!

      • Henk schreef:

        Aanvullend: daarom moet je er ook voor betalen , de NEN normen zijn gewoon eigendom van een commercieel bedrijf die er aan wil verdienen.

  13. Erik van Egmond schreef:

    Beste Charlie,

    Zou m’n meter eens laten nakijken als ik jou was!! ook een goed afgesteld toestel produceert CO, op laaglast ergens tussen de 5 en de 10 ppm en op vollast kan dit oplopen tot 90 ppm.
    Heb eens een fabrikant aan de lijn gehad welke vindt dat op vollast er tot 400 ppm niks aan de hand was!
    Ben ik eerlijk gezegd wel van geschrokken! Geen CO is onzin want dan zit je aan de stoiciometrische verbranding (theoretisch 100% zuivere verbranding) waarbij je nul% O2 en 11,5% CO2 hebt (bij aardgas)

  14. William schreef:

    regeltjes die weer een hoop centen gaan kosten voor ons en die geen zak opleveren.
    Erkenning zus en zo, de bussen staan er vol mee. Welke klant let daar op? Het zegt ze helemaal niets!!! Zorg er eerst maar voor dat er vakmensen komen die liefde hebben voor het onderhoud en service vak. Zeg nou eens eerlijk, jullie kennen allemaal de jongens die geen zin hebben in ketels poetsen….
    Of die er 10 tot 15 op een dag moeten doen……Dat hebben we toch zelf in de hand?
    Ik ben al jaren een zzp-er die zich alleen maar bezig houd met onderhoud en service aan 2 merken ketels. Bewust niet meer. Ieder merk ketel heeft zijn eigen kunsten en eigenaardigheden en ik wil de eventuele problemen die zich voordoen in 1 keer oplossen. Ik ben al zo`n 38 jaar actief in de installatietechniek en ruim 30 jaar in de service. Ervaring is er wel. Papieren? Wel wat maar niet alles.
    Ik zorg er voor dat mijn meters ieder jaar weer gecalibreerd worden bij de leverancier. Ik volg de instructies van de cv ketel fabrikant. Ik ga op cursus bij de cv ketel fabrikant als er een nieuw toestel uitkomt. Ik doe hooguit 6 ketels op een dag, meer kan niet als je je werk goed wil doen in mijn optiek en er is dan ook nog ruimte voor de klant en een eventuele storing. (als je het onderhoud goed uitvoert heb je ook minder storingen, wist je dat?) En ik kijk verder dan alleen maar de ketel….hoe vaak zit de storing niet in de ketel maar reageert de ketel op een installatie probleem…En ik ben niet te beroerd om installatie bedrijven te vragen dat te doen waar ik niet voor ingericht ben en dat werkt prima naar beide kanten. Zo wordt ik gevraagd om bij te staan met een storing of wat onderhoud…
    Maar goed, ik heb geen juiste papieren en/of erkenning en mag dus straks of naar school (ben de 50 ruim gepasseerd, wat denk je zelf) of ik kan mijn tent sluiten.
    Ja, ik kan een EVC doen. Leuk ruim 1000 euro verder om op papier te krijgen wat ik al weet en iedere dag weer bewijs. En dan heb ik gevraagd? Dan kun je naar school om dat wat je te kort komt volgens de EVC bij te gaan leren. En dan? Dan heb je dat papiertje. En dan? Dan kun je verder met wat je altijd al deed……
    UNETO VNI zou zich in mijn ogen onsterfelijk maken door vakmensen zoals ik op weg te helpen zonder dat het duizenden euro`s kost. Begrijp mij niet verkeerd, ik wil best investeren maar ik wil niet beroofd worden.
    Ik heb mij ook verdiept in het OKCV gebeuren. Investeren is niets mis mee maar geld weggooien is heel wat anders. Doordat er ook hier niet gekeken wordt naar mijn ervaring maar alleen maar naar papiertjes kon ik dit wel gaan doen maar dan nog had je geen erkenning…
    En zo kan ik nog uren doorgaan over wat er in mijn optiek mis gaat in dit mooie vak! Ja, ik ben er nog één van de oude stempel en van een uitstervend ras in mijn optiek. En als ik wil kan ik 7 dagen in de week 24 uur per dag aan het werk zijn bij verschillende erkende installatiebedrijven die niet meer aan geschikt personeel kunnen komen………
    Dus stop eens met dat gezeur over allerlei erkenningen en keurmerken maar zorg er voor dat klassen weer gevuld worden met jongeren die er trots op gaan worden om onderhoudmonteur te zijn!! Haal eerst het vak van onderhoudmonteur maar uit de kleinerende hoekje waar het al jaren ingetrapt is.
    Als de onderhoudmonteur met plezier zijn vak kan uitvoeren en ook gewaardeerd wordt ben je al een heel eind. En als je dan als erkend installateur zulke mensen in dienst heb heb je geen enkel keurmerk nodig! Kwaliteit betaald zich altijd uit.
    Zo, dat is er uit. En nee, ik ga niet verder in discussie, ben wel klaar met dit paniekzaaierige gedoe van de instanties.

    • Erik van Egmond schreef:

      Beste William,

      Heb dan wel m’n papiertje, maar zie veel overeenkomsten in werkwijze, ook ik doe er max 6
      op een dag. met alleen het legen van de sifon, zoals verderop te lezen is ben je er niet.
      Wij gaan het nog heeeeel druk krijgen, geen opleiding levert nog gemotiveerde jongeren op
      en vaklui worden schaarser.
      Als nu de prijzenstumpers eens wakker werden en ook eens bedrijfstechnisch” gezonde” prijzen
      gingen rekenen, dan zouden we allemaal een belegde boterham kunnen verdienen.

  15. Richard schreef:

    Ondertussen zijn ‘vaklui’ en ‘installatiebedrijven’ wel erg actief met wel bestaande verplichtingen en regelgevingen omzeilen. Zo bestaat er sinds een jaar het BRL voor warmtepomp installaties. Vakkundig en creatief wordt de markt met het omzeilen van dit papiertje. Met andere woorden een ‘verplichte’ erkenning gaat niets oplossen. Een verandering van de mindset van installerend nederland wel.

    Overigens worden er in nederland ca. 400.000 gasketels geplaats per jaar. Wie en hoe zou je dat dan moeten controleren? Daar zou je zo’n 200 mensen voor aan moeten stellen. WIE gaat dat betalen? HOE kom je achter deze adressen? Inderdaad, dat gaat niet, met andere woorden een verplichte erkenning zal niets oplossen.

    Het vrij verkeer van mensen en goederen is een Europees gemeengoed en verworven recht. Dit betekend inderdaad dat er CV-ketels en andere ‘gevaarlijke’ apparatuur wordt verhandeld over internet. Maar wat doe jij ertegen als installateur/vakman? probeer je mee te gaan in deze prijzenslag? of ga je jezelf onderscheiden op andere zaken, nu onderscheid je jezelf met certificering, bij een eventuele verplichting niet, dan heeft iedereen het immers. Wat is DAN nog je onderscheidende vermogen?

    En denk jij nou echt dat nu iedereen voor dubbeltje op de eerste rij wil zitten? Nee hoor, mensen (jong en oud) zijn bereid meer te betalen als men de waarde daarvan inziet. De strijd tegen ‘internet prijzen’ ga je echt niet winnen, dat is een gelopen zaak en gaat ook zeker geen verandering in komen.

    Verandering in je eigen doen en laten heb je wel in de hand…

    • Erik van Egmond schreef:

      Beste Richard,

      Veranderingen beginnen ook bij jezelf, ook ik ervaar dat mensen echt willen betalen voor iets goeds.
      Echter…Het gros van de technische mensen (kleine bedrijven en zzp’ers) laten ’s avonds door moeders de vrouw een factuur tikken voor het geen ze overdag gedaan hebben. Techneuten willen technische dingen doen en daar vooral goed in zijn, het commerciële stukje hebben we niet meegekregen, jezelf verkopen zeg maar. Door de marktwerking in ons vak te brengen,(sinds 2007 door de overheid vrijgegeven) is er ineens door jan en alleman een hengeltje uitgegooid in het vijvertje waar vroeger alleen de vaklui in zaten te vissen. Destijds was het zo, dat als je goed werk leverde, het met de continuïteit ook wel goed kwam.
      Nu moeten we ineens een commercieel talent gaan ontwikkelen welke er nooit is geweest. Het gros van de Installateurs en aannemers kunnen nog niet eens een fatsoenlijke offerte uitbrengen.
      Er zijn maar weinig mensen en commercieel en technisch aangelegd. Dit is wel wat de markt vraagt.
      Ik zeg sterkte, gaan nog een moeilijke tijd tegemoet ben ik bang!

      • richard schreef:

        Goede aanvulling Erik!

        Ben er ook van overtuigd dat dit klopt! Máár een slager, bakker, kapper hebben ook te maken met deze ‘vrije beroepen’ regeling. Ondernemer zijn is niet alleen maar goed je werk uitvoeren. Dat is zeker ook jezelf verkopen richting bestaande of nieuwe klanten.

        Zo is het dus dat niet altijd de beste slagers veel verkopen, veel mensen kopen hun vlees nog bij de supermarkt. Zelfde geld voor de bakker, groenteboer, etc.

        Zelfde gaat op voor een loodgieter. Wet- en regelgeving gaan het speelveld of de visvijver echt niet verkleinen of vergroten…

      • jan schreef:

        Wat een onzin, de meeste kennis is vandaag de dag te vinden bij de kleinere installateurs en de zzp’er wordt gedwongen door de overheid met z’n ontslagregeltjes en moeders een factuurtje tikken? Dat zal vast gebeuren bij uurtje factuurtje zzp ‘ers maar geld zeker niet voor de kleine zelfstandige welke 3 a 4 klusjes per dag uitvoert en alles in z’n eigen taal opschrijft, daar heeft moeders geen kaas van gegeten. Ik kom als servicetechnicus op plekken waar grote bedrijven zijn geweest en zie ook grote fouten… mijn advies : kijk in de spiegel!

        • Erik van Egmond schreef:

          Beste Jan,

          Als ik de indruk wek een “grote” te zijn dan gaat er iets niet goed, ook ik ben eenmanszaak, met benodigde diplomaatjes, gastechniek, servicetechnicus..bladiebladiebla..echter…als ik wel eens op werken kom, en aan t eind van de dag alles ff in mn laptop friemel, zie je echt verbaasde gezichten rondom…serieus, het gros (meestal nog jonger dan ikzelf) weet nauwelijks hoe thuis de computer aan te zetten…groot of klein communicatie is het sleutelwoord….ff terug bellen als je erom vraagt in de voicemail??? ja, ja drie dagen later eens een keertje. Het lijkt er een beetje op dat men de klant niet belangrijk genoeg vindt, terwijl deze toch voor ons inkomen zorgt. Een duidelijke offerte, een mailtje op tijd beantwoorden of gewoon telefonische bereikbaarheid zijn zaken waar de consument naar kijken,
          echter dit zijn zaken die wij als techneuten bij onze opleiding niet hebben meegekregen. Wellicht is daar nog winst te halen.

          • jan schreef:

            Dat ben ik helemaal met je eens Erik.
            Gelukkig werken we niet allemaal op zo’n manier en kunnen ons hiermee onderscheiden van dat soort mensen.
            Goed werk, kennis en advies en nog steeds bereikbaar zijn na gedane werkzaamheden kom je verder mee dan even goedkoop een keteltje dr in rammen 😉

  16. j.pieters schreef:

    Wederom bemoeienis van de overheid. De branche zal hier wel positief op reageren want het brengt weer Euro’s in de kast. Ben overigens wel voor een verplichte periodieke keuring. Maar dan ook de wettelijke regeling zodanig dat de Overheid een onafhankelijk instituut opricht dat na onderhoud de installateur verplicht dit moet afmelden. Bij auto’s worden dan steekproeven gedaan, dus herkeuring door de Overheid op uitvoering van werkzaamheden installateur. Anders heb ik er geen vertrouwen in.
    Waarom kom ik hiertoe? Heb al jaren een onderhoudskontrakt op mijn CV-ketel. Meer dan het leeggooien van de syphon van het condenswater en de achtergebleven kalk wordt er niet gedaan terwijl Nefit op papier een heel andere invulling geeft aan onderhoud en controle !!het

  17. […] ook noodzakelijk vanwege de veiligheid.” De installatiebranche pleit op dit moment voor eenzelfde wettelijke keuringsplicht voor kleinere gasinstallaties. Ook hier is de behapbaarheid van controle en handhaving het grote […]

  18. […] maatregel is onder meer een gevolg vanwege de uitkomsten van het koolmonoxiderapport dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid vorig jaar publiceerde. Kemkens, onderdeel van Essent, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.