fbpx
Nieuws

Koolmonoxidemelders deugen niet

Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De koolmonoxidemelders voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies.  Melders die ernstige technische tekortkomingen hebben mogen niet meer worden verhandeld, meldt de NVWA. De warenwaakhond heeft in het kader van een breder Europees onderzoek 15 verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. 12 van de 15 onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie. De NVWA heeft 4 melders technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af. Koolmonoxide kan ontstaan bij onvolledige verbranding in een gastoestel, zoals een cv-ketel. Het giftige gas is reukloos en daardoor extra gevaarlijk bij inademing.

Schijnzekerheid

De NVWA concludeert uit deze onderzoeksresultaten dat geen van de technisch onderzochte CO-melders aan de technische vereisten voldoet.  Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden. “CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een paal boven water. Maar een goede en veilige geiser, gaskachel of andere installatie moet het uitgangspunt zijn. Professionele installatie, regelmatig onderhoud en voldoende ventilatie in de ruimte waar de installatie zich bevindt kan veel ellende voorkomen.”

Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen; de verkoop van ondeugdelijke melders wordt gestaakt. 2 producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product hebben gekocht te waarschuwen.

Herziening

NEN werkt aan een herziening van de Nederlandse norm voor gebruikershandleidingen uit 1998. Belanghebbende partijen en geïnteresseerden kunnen deze tot 15 oktober 2015 inzien en commentaar indienen op het ontwerp via deze site.

Het onderzoek naar de tekortkomingen van rookmelders vindt u hieronder.

Inspectieresultaten Koolmonoxidemelders NVWA 2015

5 reacties op “Koolmonoxidemelders deugen niet

 1. baszie schreef:

  Welke melders? Naam? Merk? Type? Lekker handig is dit voor de consument. Weet men nog niet welke melder nou betrouwbaar is of niet……
  Maar weer wachten op de volgende slachtofferreeks, dan maar weer verder kijken zkr…

 2. Arnold Bakker schreef:

  Kwaliteit is inderdaad belangrijk. De plek waar je een CO-melder / Koolmonoxide-alarm plaatst evenzo om een tijdige melding te krijgen. Deze instructievideo kan je daar duidelijkheid in verschaffen:
  https://youtu.be/kJQjHy88fi4?list=PL5kdEiDstdHuSr6m1BErxPQTP-l9NBUic

 3. […] koolmonoxidemelders gepubliceerd. Vorig jaar bleek al dat 12 van de 15 onderzochte CO-melders niet voldoen aan de administratieve of veiligheidseisen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die […]

 4. […] jaar publiceert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een lijst met koolmonoxidemelders die niet deugen: met naam en […]

 5. […] NVWA al eerder. Zo slagen lang niet alle CO-melders voor kwaliteitstesten en is er veel mis met de bijsluiters en beschrijvingen van de apparaten. Ook naar aanleiding van het CO-rapport van Onderzoeksraad van de Veiligheid kwam […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.