fbpx
Nieuws

Koplopers utiliteit-renovatie onder loep

Het is al mogelijk Energielabel A te bereiken met het toepassen van gangbare energiebesparingstechnieken in utiliteitsgebouwen. Een hoger Energielabel halen is te bereiken met iets meer investeringen na energiezuinige renovatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland deed onderzoek naar zogeheten koploperprojecten.

Renovatie en energieprestatie

Wie grondig gaat renoveren, heeft te maken met energieprestatie-eisen uit het Bouwbesluit. Deze bestaan uit eisen voor thermische isolatie, zoals spouwmuurisolatie. Maar ook uit rendementseisen voor de installaties, zoals verwarmen, koelen, ventileren of warm tapwater. Het toepassen van deze eisen levert meestal maximaal een energielabelsprong naar C op. Ondernemers die grootschalig investeren in de verduurzaming van hun gebouw hebben vaak hogere ambities. Daarnaast zijn zaken als comfortverbetering of het verbeteren van de uitstraling van het gebouw grote drijfveren.

Koploperprojecten

Bij al deze koploperprojecten scoorden de gebouwen na de renovatie label A. Sommige projecten scoren zelfs A+ of hoger, na het toepassen van aanvullende maatregelen. Voorbeelden zijn PV-panelen, warmtekoude-opslag met warmtepomp en betere gevelisolatie. De ingrijpende renovatie van a.s.r. verzekeringen behoort tot de inspirerende koplopers, zo concludeert RVO.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij projecten gangbare technieken zijn gebruikt voor energiebesparing en comfortverbetering. Voorbeelden daarvan zijn HR++ beglazing, vloer- en gevelisolatie en energiezuinige verlichting. Dankzij deze energiezuinige renovaties kunnen bedrijven Energielabel A bereiken. Voor het rapport onderzocht RVO.nl 25 renovatieprojecten in de utiliteitsbouw via desktopresearch, analyseerde de EPBD-database en sprak met stakeholders.

Hier het rapport: Zeer Energiezuinige Renovaties Utiliteitsgebouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.