
Onderzoekers uit Korea zijn erin geslaagd met direct zonlicht methaan te produceren uit kooldioxide en water. Met nanodeeltjes koper- en zinkoxide in water, lukte het de wetenschappers om synthetisch gas te maken. Dat meldt de Volkskrant.
Het rendement is nog bescheiden. 1,5 procent van het zonlicht werd effectief omgezet in methaan, aldus een studie in Nature Communications. Gunstig is dat er vrijwel zuiver methaan opborrelt: meer dan 99 procent is gas, rapporteren de onderzoekers. Ook vond de reactie plaats bij normale temperaturen en onder normale druk. Zink- en koperoxide zijn makkelijk te produceren en de katalysator lijkt ook in de tijd stabiel.
Duurzame brandstof
Door methaan rechtstreeks uit zonlicht te produceren, wordt niet alleen een duurzame brandstof gemaakt, maar wordt ook CO2 uit de lucht onttrokken, wat – als het in grote hoeveelheden gebeurt – een dempende werking kan hebben op klimaatverandering.
In het laboratorium gebeurt dit al, maar de rendementen zijn doorgaans laag. Of de gebruikte katalysatoren verliezen snel hun werkzaamheid. Bij de methode die de Koreaanse onderzoekers hebben gebruikt, lijken deze problemen niet te spelen.
Resultaat
“Een bijzonder resultaat en echt nieuw”, noemt hoogleraar nanomaterialen Petra de Jongh aan de Universiteit Utrecht de studie. “Het is bijzonder lastig om bijna zuiver methaan te produceren en het lijkt erop dat het de onderzoekers is gelukt.”
Gunstig is volgens haar dat er in de vloeistof geen andere reacties lijken op te treden die mogelijk tot de vorming van methaan leiden. “Al hebben ze alleen de gasfase geanalyseerd. Het zou kunnen dat er methanol ontstaat, dat in het water oplost.”
Dit zou een domper zijn, omdat het methanol, zodra de wateroplossing ermee verzadigd is, ontsnapt en vervolgens gescheiden moet worden van het methaan. “Het scheiden van gassen is een kostbaar industrieel proces, je wilt dus voorkomen dat er andere gassen in het methaan komen.”
Commercieel oninteressant
De productie van methaan uit zonlicht is commercieel nog niet interessant. Conventioneel gas is goedkoop, maar dat kan over twintig tot dertig jaar anders zijn, zegt De Jongh. Tot die tijd hebben de onderzoekers de mogelijkheid hun proces te verbeteren.
[…] Lees verder bij Installatie.nl […]
methaan heeft een veel hoger ( 20x) opwarmend vermogen dan CO2 in de atmosfeer. Dus het is nog slechter.
Kan dit thermodynamisch? Gezien bij verbranding van methaan CO2,water en energie vrij kom.
dat moet kunnen, je voegt immers zonne energie toe