fbpx
Nieuws

Korter douchen loont

Korter douchen loont

Door een minuut korter te douchen kunnen alle Nederlanders gezamenlijk 37,5 miljoen kuub water en 240 miljoen kuub gas besparen.

 

 

Dit rekende branchevereniging Uneto-VNI uit in het kader van 4 september Nationale WaterSpaarders Dag, een maatschappelijk initiatief om met name kinderen bewust te maken van besparingsmogelijkheden. Voorzitter Titia Siertsema: “Als 1 miljoen huishoudens 1 minuut korter douchen, halen we 1% van de besparingen die in het Energieakkoord zijn afgesproken. Dus iedereen kan, zonder enige investering, zijn steentje bijdragen.” Nu duurt een gemiddelde douchebeurt 8,5 minuut.  

 

Warmteterugwinning

Uneto-VNI propageert het gebruik van doorstroombegrenzers, waterbesparende mondstukken, en thermostatische mengkranen in plaats van gewone mengkranen. Van de 110 liter warm water die het gemiddelde huishouden iedere dag gebruikt, verdwijnt ruim 80 liter in het doucheputje. Daarnaast kan een douche-wtw de warmte van wegstromend water via een wisselaar gebruiken om koud water op te warmen. De ketel of boiler hoeft dan minder hard te stoken. De installatiebranche heeft veel toegankelijke oplossingen die een gemiddeld huishouden en het milieu direct besparing op kan leveren.

 

Grootverbruiker

De douche wordt in Nederland populairder dan het bad. Nederlanders verbruiker meer douchewater dan in 2010. De douche is met 51,4 liter per persoon per dag de grootste waterverbruiker in het gemiddelde Nederlandse huishouden. Het douchewaterverbruik is hiermee in vergelijking met 2010 met 2,5 liter gestegen. Douche, toilet (33,8 liter p.p.p.d.)en wasmachine (14,3 liter) vormen gezamenlijk ongeveer driekwart van het waterverbruik in huis. Het waterverbruik in huis daalt al 20 jaar. Een huishouden gebruikte in 2013 dagelijks gemiddeld 118,9 liter per persoon.

 

Weblog

Klik hier voor een weblog over waterbesparing.

 

1 reactie op “Korter douchen loont

  1. w traa schreef:

    op langer temijn zal de kost weer ver haalt worden op de gebruiker
    vooral het gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.