fbpx
Nieuws

“Kosten oudere werknemer beperken”

"Kosten oudere werknemer beperken"

Als het aan de werkgevers in de installatiebranche ligt, worden de kosten van oudere werknemers flink teruggedrongen. Ook moeten er flexibelere werktijden komen.

 

Op 28 februari loopt de cao Metaal en Techniek af. Ook werknemers in de installatiebranche vallen onder deze cao. Vandaag, 21 januari, gaan werkgevers en werknemers voor het eerst met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. Daarna staan nog in ieder geval twee gesprekken gepland.

 

Oudere werknemers

Een van de punten tijdens die gesprekken zal, als het aan de werkgevers ligt, de oudere werknemer zijn. Door verhoging van de aow-leeftijd zijn er steeds meer oudere werknemers. Dit zijn in verhouding dure krachten: ze verdienen meer en hebben meer vrije dagen. De werkgevers willen dan ook kijken naar een beperking van de kosten van deze oudere werknemer. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het beperken van het aantal seniorendagen.

 

Flexibele werktijden

Een ander punt dat de werkgevers op de agenda hebben gezet, zijn de werktijden. Deze moet volgens hen ‘mee-ademen’ met het werkaanbod. De standaard werkweek van 5 dagen, 8 uur per dag voldoet niet meer; niet alle werkzaamheden zijn binnen deze periode in te plannen. Daarom willen de werkgevers het raamwerk waarbinnen gewerkt wordt, uitbreiden. Ook moet het mogelijk worden om 4 x 9,5 uur te werken. 

 

Scholing en loonsverhoging

CNV Vakmensen heeft op hun site de voor hun belangrijke punten geplaatst. Ook zij willen praten over een meer flexibele indeling van de werkweek. Verder pleit CNV voor een individueel scholingsbudget, zodat werknemers hun vakkennis kunnen bijhouden, en voor een loonsverhoging van 3%.

2 reacties op ““Kosten oudere werknemer beperken”

 1. Andre Adriaensen schreef:

  Als we al onze sociale principes overboord gooien en respectloos willen omgaan met ervaringsdeskundigheid dan moeten de jongere generaties dus alles vanuit de PC en scholing gaan beleren zonder dat de oudere daarin wordt betrokken. Volgens mij willen de werkgevers dat echt niet. Routine, ervaring en deskundigheid kosten nou eenmaal geld. Werkgevers hebben daar ook zelf in geïnvesteerd door de oudere medewerker in het bedrijf aan te houden vanwege zijn ervaring en deskundigheid. Mede door de jarenlange inzet van deze loyale oudere medewerkers zijn bedrijven gegroeid en groter geworden. Het gaat nog zover komen dat de oudere alles mogen inleveren ten koste van de jongere mensen, zie ook de ouderdagvoorzieningen die als maar verder worden uitgehold AOW-Ziektekosten-Pensioen opschorten leeftijd e.d.) Willen we 9,5 uur gaan werken dan zijn we straks dus 12 uur in de weer om onze boterham te verdienen. Dat betekend dus extra kosten voor buiten schoolse kinderopvang etc. Terwijl we dat dan straks omdat we ouder worden ook nog eens tot aan onze 70-ste verjaardag mogen uitvoeren. Wordt het niet tijd om eens te gaan kijken wanneer de babyboom een geweldige krimp in de personele bezetting gaat geven en te bezien of we straks überhaupt nog wel 12 uur per dag kunnen werken.

  Cao-overleg moet gebaseerd zijn op een langere vooruitblik dan 3 jaar en een sociaal karakter behouden.

  Ik zou zeggen handen af van de huidige regelingen en toon respect voor uw vaders en moeders. Immers jullie reven ook al hun opgebouwde kapitaal of hebben daardoor een betere start mogen verkrijgen in deze digitale maatschappij. Werkgevers zouden veel eerder een eigen bijdrage moeten leveren om minder rijk te willen worden als ze nu al zijn. M.a.w. normale betaalbare directie en eerste echelon lonen waardoor de lasten voor het bedrijf minder zwaar zullen zijn. CEO’s die meer dan 1 Mio verdienen zijn de personen die we moeten bestrijden.

 2. Paul Franssen schreef:

  Gelezen de voornemens van ondernemers om te willen besparen op oudere werknemers.

  In principe is kostenbeheersing een noodzakelijk gegeven omdat een onderneming nou eenmaal geld moet opleveren.
  Maar ook continuïteit.
  Het is maatschappelijk onaanvaardbaar om mensen als “balanceermedium” te gebruiken gelijk een expansievat. Bovendien wil ook de medewerker dat zijn inspanning geld en continuïteit oplevert.

  Beide partijen hebben dus dezelfde doelstelling.

  Alleen een kortzichtige ondernemer ziet een oudere medewerker als een te hoge kostenpost: diens directe zichtbare opbrengst in getal is minder.
  Wanneer men echter goed kijkt levert de oudere medewerker heel veel geld op in indirecte zin. Er is veel in hem/haar geïnvesteerd en dat komt er op de langere termijn juist uit.

  Ondernemers zouden een win-win situatie creëren indien men zocht naar een juiste balans in plaats van reduceren en afschrijven. Oudere medewerkers willen best geleidelijk wat minder productieve uren maken tegen een langzaam afnemende vergoeding. Daarnaast kan de taakvervulling geleidelijk verschuiven van directe productiviteit naar coaching en doorgeven van ervaring. De productiviteit en vooral kwaliteit van de output van de onderneming komt daardoor sterk omhoog. Daarin zit de werkelijke onderscheiding om zich ten opzichte van concurrentie te kunnen profileren. En daar zit de echte WINST.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.