fbpx
Nieuws

Kostprijs monteur tikt 60 euro aan

12

Het gemiddelde kostprijs uurloon van een installatiemonteur gaat richting de 60 euro. Hier moet de winst die een ondernemer rekent nog bij op. De stijging, dik 10 procent over de laatste twee jaar, komt vooral door stijgende loonkosten.

Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark van Rühl Haegens Molenaar, een onderzoek over de cijfers van 80 installatie-ondernemers. De kostprijs van een monteur, waarin naast salaris, ook het wagenpark, gereedschap, huisvesting en overheid van het kantoor is meengenomen, is het afgelopen jaar gestegen naar 59,60 euro, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2017. Bovenop zijn kostprijs moet een ondernemer nog winst rekenen. Dit varieert bij de onderzochte bedrijven tussen 1,20 en 13,70 euro per productief montageuur.

Rekenen te weinig

Uit een poll op Installatie.nl, vorig jaar ingevuld door dik 1250 websitebezoekers, blijkt dat het merendeel van de installateurs nog rekent met een kostprijsuurloon van 55 euro of lager. Slechts een kwart van de stemmers zegt meer 55 euro te rekenen. Volgens specialisten doen installatiebedrijven er goed aan om hun uurtarief te verhogen, omdat loonkosten en materiaalkosten ook stijgen. Accountant Stefan van Maasakkers geeft in zijn blogs op Installatie.nl praktijkvoorbeelden en tips om te anticiperen op de kostprijsverhogingen.

In het meinummer van Installatie en Sanitair een artikel over de benchmark.

De gemiddelde winst in 2018 is volgens het accountants en advieskantoor met 29 procent gestegen. Toch is het niet overal hosanna: de kostenstijgingen (lonen en materiaal) zetten de rendementen van veel ondernemingen onder druk. De omzetten zijn stijgend, maar toch blijkt 4 procent van de installatiebedrijven niet winstgevend te zijn.

Stijging kostprijsuurloon

2016 20172018
€53,40€56,80€59,60
+6%+5%

(bron: Rühl Haegens Molenaar)

12 reacties op “Kostprijs monteur tikt 60 euro aan

 1. Melvin schreef:

  €60,- ?? Toch niet in de woningbouw en de particulier…

 2. Jos schreef:

  Deze bedragen van rond 60 euro gelden voornamelijk voor de grotere installateurs ,kleine installateurs, zzp,ers en klusbedrijven zitten meestal een stukje lager en ja dan heb je nog steeds de oostblokkers die voor nog minder werken , die hebben eigenlijk de hele boel verziekt met voordelige uurtarieven in de crisistijd voor Installatie en Bouw Nederland in het algemeen en nog steeds , al is het in mindere maten , want veel mensen zitten met voordelig prutswerk , wat Nederlandse vakmensen weer kunnen gaan herstellen .Grotere installateurs hebben vaak ook nog specialisten met opleiding in dienst voor b.v gasinspectie etc , dan betaal je nog meer aan uurloon

 3. Peter schreef:

  €60x8x€200+(10%)= ruim €100.000 niet slecht en dan nog een ketel voor inkoopprijs daar doen ze doorgaans ook nog eens €300 bovenop naar de klant toe, ik vraag mij af wat de installateur daadwerkelijk verdiend ten opzichte van het bedrijf waar hij voor werkt.
  Daarom is het logisch dat er meer ZZP,ers komen die zelf zo’n keteltje ophangen en als die jongens slim zijn steken ze tenminste meer in hun eigen zak dan dat in je loondienst bent bij zo’n groot slavenbedrijf.
  Zodoende kunnen ZZP,ers goedkoper werken dat heeft zo zijn voordeel voor de consument.

  • Marco schreef:

   Ik snap jou gedachte gang / berekening niet zo goed
   Je suggereerde dat wat iemand per uur berekend ook in zijn zak steekt ?
   En dat hij als extra winst op materiaal ook zo in zijn zak steekt ?
   Rare gedachte ik zou zeggen ga voor je zelf werken en kom er achter hoe het werkelijk werkt misschien krijg je dan respect voor alle hard werkende mensen die hun nek uit steken voor n ander

   • Jos schreef:

    Klopt precies Marco. Het wordt tijd dat de markt kennis maakt met de echte kosten voor eerlijke arbeid via serieuze werkgevers. Het gesjoemel met loonkosten en een verkeerd beeld schetsen naar de markt zorgt ervoor dat we te weinig mensen enthousiast krijgen voor ons mooie vak. De verkeerde partijen verdienen te veel geld aan de installatiemarkt. Voor kennis en vakmanschap moet een eerlijke prijs betaald worden en daarvoor is € 60,00 per uur heel reëel.

   • Ron schreef:

    Klopt Marco hij weet niet waar hij het over heeft

  • Henk schreef:

   De berekening klopt van geen kan. Overigens de ketelmarkt / woningbouw markt is een uitgezogen markt waar bij het vreemde zich voor doet dat ketels goedkoper via internet gekocht kunnen worden dan via de normale groothandels. De gemiddelde installateur mocht willen dat er hierom 300 euro boven op de ketelprijs komt, vaak zal minder dan 10% zijn op de totale inkoopkosten van het materiaal. Overigens is genoemde 60 euro inclusief werkvoorbereiding, tekenkosten wat tegenwoordig veelal REVIT is (wat veel meer tijd vergt dan autocad), engineeringskosten, kantoorkosten, auto. Reiskosten komen er dan ook nog vaak bij. 60 euro is een reel bedrag en zelfs voor verschillende type werken zoals bouwteam, UAV-gc veel en veel te laag omdat de interne kosten op kantoor aanzienlijk hoger zijn dan bij een bestek of woningbouw werk omdat dan de kosten van engineering aanzienlijk hoger uitvallen. Een uurtarief van 65 tot wel 85 euro is dan veel reeler. Omdat bedrijven geen non profit organisatie zijn wordt op deze strikt netto kosten een winst en riscico opslag gehanteerd. Winst om het bedrijf langdurig in stand te houden en risico omdat er toch vaak faalkosten zijn, waar niet altijd wat aan te doen is. Overigens zijn loonkosten stijgend omdat er veel inleen personeel nodig is waarbij de kosten hoger uitvallen. Al het risico ligt bij de installateur dat wanneer een werk nu wordt uitgerekend en pas over een jaar wordt uitgevoerd. Mocht er dan te weinig personeel beschikbaar zijn dan moet worden ingeleend en moet men hopen dat dit binnen het beschikbare budget past. In juli komt er weer een CAO verhoging wat betekend dat 60 euro voor veel werken nu al te laag zal zijn omdat deze verhoging niet kan worden doorberekend bij lopende werken.

  • Wilfried schreef:

   Mooi geschreven maar een monteur (20 jaar ervaring) met service auto, opleiding, certificering en betaling conform CAO kost een onderneming € 41,50! Vergeet niet dat het verschil tussen wat wij werkelijk per uur ontvangen en kosten ook nog eens Bruto is. Overhead is hierbij niet eens in meegenomen. Bovendien is het tarief ca. € 53,00 wat wij kunnen factureren.

 4. Peter schreef:

  Ik vind het jammer dat er niet duidelijk wordt uitgelegd wat hier wordt bedoeld. Ik ga er vanuit dat men hier spreekt van de kosten van € 60.- excl btw. Dat wil dus zeggen dat de klant minimaal € 72.60 per uur zou moeten afrekenen. Maar ik snap wel dat deze kosten zo kunnen oplopen. Want als er een monteur 2 dagen ziek is dan kost dat 16x€ 60.- = € 960.- Dan moet die nog vele uurtje maken om dit weer recht te trekken. Al zou je wel
  € 20.- per uur overhouden dan moet hij nog 6 dagen moeten werken om dit recht te trekken. Maar € 20,- per uur bruto overhouden dat gaat ‘m niet worden.

 5. Nick schreef:

  Beschikt de gemiddelde ZZP’er ook over de veelal voorgeschreven en verplichte certificaten met bijbehorende gecertificeerde gereedschappen die ieder jaar opnieuw gekalibreerd moeten worden.
  Breng maar eens een setje meetapparatuur weg voor jaarlijkse kalibratie, gemiddelde kalibratietarieven voor een simpele rookgasanalyser liggen al rond de € 175,– per jaar.
  Keuren van klimmateriaal en elektrische handgereedschappen, verplichte BHV cursus, brandblusmiddelen enz enz.
  Al deze kosten moeten op 1 of andere manier via het uurtarief terugverdiend worden.

  Het is absoluut niet zo dat de gemiddelde installateur zo dol is op de brei aan regelgeving, het wordt ons opgelegd door overheid en opdrachtgevers.

  Bedenk dus eerst eens waar een gemiddelde installateur alleen wettelijk gezien al qua kosten tegenaan loopt en maak dan de berekening nog eens overnieuw!!
  Dat wordt schrikken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.