fbpx
Nieuws

Koud persen stalen gasleiding mogelijk

Installateurs in Nederland kunnen stalen gasleidingen vanaf nu gaan persen in plaats van lassen. Fabrikant Viega heeft KIWA Gastec-keur ontvangen op haar Megapress-gamma voor gasleidingen. Het systeem is nu dan ook vrijgegeven voor de groothandel.

Het perssysteem voor dikwandig staal van de Duitse fabrikant, dat sinds enkele jaren op de markt is, is hiermee ook toepasbaar voor aardgas, LPG, stookolie, dieselbrandstof, perslucht en technische gassen. Deze leidingen moesten tot dusver altijd gelast worden, een specialistisch klusje dat tijd vergt, en bovendien minder veilig is. Megapress G werd vorig jaar op de Duitse vakbeurzen al aangekondigd; nu is ook de keuringseis K209 van KIWA Gastec gehaald, waardoor het in ons land mag worden toegepast.  

Fittingen veilig

De Megapress G-fittingen van staal 1.0308 met een hoogwaardige zinknikkelcoating zijn met een grote variëteit aan buizen te verwerken: naadloze, gelaste, verzinkte, industrieel gelakte, met epoxyhars gecoate en zwart stalen buizen. Een speciaal HNBR-afdichtingselement zorgt onder alle omstandigheden -ook bij ruwe buisoppervlakken- voor de noodzakelijke dichtheid van de persverbinding. De fittingen zijn voorzien van de SC-Contur van Viega, waarbij de betrouwbaarheid van de verbinding bij de persproef direct zichtbaar is.

Het gasprogramma van Megapress bestaat uit meer dan 100 artikelen in de afmetingen ½ t/m 2 inch. Naast bochten en draadovergangen behoren daartoe ook T-stukken, reduceerstukken, flensen, schroefkoppelingen en afsluitdoppen. De Megapress G-fittingen zijn geel gemarkeerd. De producten kunnen worden verwerkt met de bekende persmachines van de Duitse leidingproducent.

Programma compleet

Megapress heeft voor cv- en drinkwatertoepassingen al een programma in de afmetingen 3/8 t/m 4 inch. Dit programma omvat alle relevante installatieonderdelen die nodig zijn voor het aansluiten van radiatoren, stalen buisleidingen in verwarmings- en koelinstallaties en industriële toepassingen, zoals perslucht-, brandblus- en sprinklerinstallaties.

Gratis met Installatie.nl naar de VSK-beurs?

1 reactie op “Koud persen stalen gasleiding mogelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.