fbpx
Nieuws

Koudenet met Maaswater uitgebreid

Koudenet met Maaswater uitgebreid

Na De Rotterdam en New Orleans worden nog twee nieuw te bouwen woontorens op de Wilhelminapier gekoeld met water uit de Maas.

 

Het project van energieleverancier Eneco om een koudenet te realiseren onder de grond van de Rotterdamse Wilhelminapier bereikt een nieuwe fase met de overeenkomst om opnieuw twee prestigieuze woontorens te koelen met Maaswater. Het gaat om ‘Boston’ en ‘Seattle’, twee woontorens van 23 verdiepingen. De bouw start deze zomer, zo meldt Eneco. Oplevering is gepland in 2017. Het is een gezamenlijke ontwikkeling van Bouwfonds en Synchroon, samen verenigd in VOF Pier III.

 

Ondergrondse inlaat

Het eerste stukje koudenet is dan een feit, omdat de torens gekoeld zullen worden door de koudecentrale in het ernaast gelegen complex ‘New Orleans’’, met 45 verdiepingen de hoogste woontoren van Nederland. Hier bevindt zich ook de ondergrondse inlaat van het altijd koele Maaswater. Het gaat overigens niet om airconditioning, maar de woningen worden gekoeld door  een circuit van zuiver, koud water dat door de vloerverwarmingsleidingen stroomt. Dit gesloten circuit wordt gekoeld door Maaswater. De circuits zijn van elkaar gescheiden. Er loopt dus geen onhygiënisch Maaswater door de woningen.

 

Grootste gebouw

Eneco koelt op de Wilhelminapier ook ‘De Rotterdam’ met Maaswater. Dit onlangs geopende gebouw, het grootste van Nederland, heeft daarvoor een eigen waterinlaat en een eigen koudecentrale. De capaciteit van deze centrale is vier keer zo hoog als die van ‘New Orleans’. Dit jaar hoopt Eneco -naast ‘Boston’ en ‘Seattle’- ook concrete stappen te zetten met twee andere grote gebouwen op de Wilhelminapier.

 

Koudenet

Door deze ontwikkelingen komt de realisatie van een ondergronds ringnet voor een koudenet met Maaswaterkoeling op de Wilhelminapier een belangrijke stap dichterbij. Een tiental gezichtsbepalende en prestigieuze gebouwen zullen dan via dat net van koude worden voorzien. Eneco zette de eerste stappen hiervoor ruim 5 jaar geleden al door het aanvragen van de benodigde vergunningen.

 

Besparing

Maaswaterkoude is een zeer duurzame manier van koeling. Ten opzichte van conventionele koeling wordt 50% CO2 bespaard. ‘De Rotterdam’ en ‘New Orleans’ worden overigens vanaf eind 2014  door Eneco ook van duurzame warmte voorzien; door restwarmte vanuit de AVR-afvalcentrale in Rozenburg. Ook ‘Boston’ en ‘Seattle’ zullen op dit net worden aangesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.