fbpx
Nieuws

Koudenet voor 40 appartementen in Ede

Veertig nieuwbouwappartementen in de gerenoveerde Elias Beeckmankazerne in Ede zijn aangesloten op het nieuwe koudenet van Warmtebedrijf Ede.

De koude komt op een temperatuur van 16 tot 18 graden de woning binnen, waar het door de bestaande vloerverwarmingsleidingen stroomt en opgewarmd het huis weer verlaat.

De woningen in Ede zijn zowel aangesloten op het middentemperatuur warmtenet (60-70 graden) als op een separaat koudenet. De aansluitingen komen binnen bij dezelfde huisinstallatie, waar met een switch de keuze gemaakt kan worden tussen verwarming en koeling. De warmte van het warmtenet kan altijd gebruikt blijven worden voor het bereiden van warmtapwater.

Koelmachine

De koude wordt opgewekt door een 260 kW luchtgekoelde scroll koelmachine die in de nabijheid van de woningen is geïnstalleerd. Deze wordt aangedreven met duurzaam opgewekte elektriciteit, zegt Rik Timmermans van engineeringbureau ZON Transitie Support.

“We hebben het verschil gemeten tussen de woningen voordat ze gekoeld konden worden en nadat de koeling aan werd gezet. Dat scheelt enkele graden”, zegt Timmermans. “De retourstroom is ongeveer 27 graden, dus dan zie je dat er behoorlijk wat warmte uit de woningen wordt gehaald.” De jaarlijkse kosten voor de koude-aansluiting: 205 euro vastrecht, 27 euro voor de meter en dan komen er nog de verbruikskosten bij.

Slim en duurzaam warmtenet

De bedoeling is dat de koelmachine deel uit gaat maken van het hele warmtesysteem van Warmtebedrijf Ede en dat de warmte die vrijkomt bij het koelen van het koudenet, wordt geleverd aan het warmtenet.

Warmtebedrijf Ede verwarmt bijna 20.000 woningen en bedrijven. Het net is ongeveer 30 kilometer lang en wordt gevoed door verschillende bronnen, zoals restwarmte, aardwarmte, collectieve zonnewarmte en duurzame biomassa uit regionaal resthout. 

7 reacties op “Koudenet voor 40 appartementen in Ede

  1. Adriaan Keij schreef:

    Wordt het niet vochtig / klam in huis? Condenseert de warme vochtige lucht niet op de 16/18 graden vloer?

    • Marnix schreef:

      Adriaan Keij, nee 18c is boven het dauwpunt bij warm weer.

    • Rik schreef:

      Beste Adriaan,

      condensatie is alleen een item bij de aflevering in de huizen. Daar worden de aansluitingen wel vochtig, buitentemperatuur en luchtvochtigheid spelen daar ook een rol in. Wat de bewoners merken is dat het na het dweilen van de vloer lang duurt voor deze weer droog is. Maar geen aangeslagen vocht in de woonruimtes.

      Bedankt ook Marnix voor je snelle reactie!

      Grooet, ZON transitie Support.

  2. Pieter schreef:

    Lekker duurzaam, het warmtebedrijf Ede. Met hout/biomassa leveren ze ‘duurzame’ warmte tegen woekerprijzen (aardgastarief + opslag). En met een koelmachine gaan ze koud water maken en door de wijk pompen. De omgekeerde wereld. Die bewoners zouden een stuk goedkoper en gelukkiger zijn met een individueel warmtepompje, gekoppeld aan een netje op eigen terrein met een paar gesloten bronnen. Geen onderhoud, geen koelkosten, geen woekertarief voor warmtelvering met veel CO2-uitstoot, dankzij biomassa. Waarom plaatst deze website geen enkele kritische kanttekening?

    • Rik schreef:

      Dankjewel voor je reactie, Pieter,

      Het warmtenet in Ede is ontworpen om gebruik te maken van een mix van duurzame energiebronnen. In 2013 is begonnen met een bron die direct beschikbaar, aanwezig en betaalbaar was. Dankzij die keuzes ligt er nu een net dat stabiel is en waarop ook andere bronnen toegevoegd kunnen worden. Inmiddels hebben we een opsporingsvergunning voor Aardwarmte binnen en kunnen we op korte termijn zonne-energie en restwarmte invoegen.

      Groet, Rik, ZON Transitie Support.

  3. Pieter schreef:

    En de kosten, alleen al aan vaste kosten voor koudelevering: 205 euro vastrecht, 27 euro – 233 euro. Plus verbruikskosten. Alleen al voor het vastrecht kun je met een split airco 5 jaar lang koelen. En met een veel beter binnenklimaat, want vloerkoeling is waardeloos en ontvochtigd niet.

    • Rik schreef:

      Nogmaals dank, Pieter.
      Hier kunnen we van mening verschillen, een kritische blik maakt ons scherp. Wist je dat het gaat om appartementen in een monumentaal pand?

      Groet, Rik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.