fbpx
Nieuws
Kousmethode drinkwaterleiding in de prijzen

De innovatie reliningstechniek Hydrofit voor drinkwaterleidingen heeft de InfraTech Innovatieprijs 2015 in de categorie ‘Geplande Innovatie’ gewonnen.

 

 

Het consortium bestaande uit DSM, Insituform, Waverail en Heijmans heeft in de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met drinkwaterbedrijf WML aan een techniek gewerkt die antwoord biedt aan de grote saneringsopgave die de komende jaren in de drinkwatersector zal plaatsvinden. Dankzij de techniek kunnen drinkwaterleidingen van binnenuit gerenoveerd worden.

 

Primeur

In december  werd in Sittard, voor het eerst in Nederland, een deel van het bestaande waterleidingnet van binnenuit gesaneerd met deze innovatieve kousmethode. De bestaande leiding hoeft niet te worden opgegraven. Eventuele saneringsoverlast voor verkeer en omgeving wordt zo geminimaliseerd. Klik hier voor een bericht hierover.

 

Werking

De nieuwe kousmethodiek bestaat uit een combinatie van materialen, waaronder een speciaal voor drinkwaterleidingen ontwikkelde kunsthars. De kous wordt met een drukvat in een bestaande waterleidingbuis uitgerold. Na het inbrengen wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een volwaardige waterleidingbuis die voldoet aan de strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit. Deze werkwijze leidt tot zo’n drie keer sneller saneren dan bestaande methoden. Inlinertechniek wordt ook steeds vaker toegepast om oude schoorsteen- en shuntkanalen te renoveren zonder breekwerk. Inmiddels zijn er zelfs technieken die leidingen tot 40 mm van binnenuit van een harslaag kunnen voorzien.

 

Lof

De jury van de InfraTech Award, uitgereikt op de gelijknamige vakbeurs in Ahoy, sprak bij de toekenning van de prijs haar waardering uit voor de samenwerking door de keten heen van de partners. Ook de hoge maatschappelijke waarde van de innovatie werd geloofd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.