fbpx
Nieuws

Kunnen pv-panelen tegen hagel?

Op sociale media kwamen afgelopen week diverse berichten langs van pv-panelen die door uitzonderlijk grote hagelstenen waren beschadigd. Vervelend, maar zeer uitzonderlijk. De meeste zonnepanelen worden namelijk uitvoerig getest.

Hageltest

Bijna alle pv-panelen in Nederland hebben het Europese IEC61215-certificaat. Dit betekent dat de panelen, behalve op hagel, onder andere getest worden op temperatuurbestendigheid, elektrische isolatie en de prestaties bij weinig zonlicht. In onderstaande video wordt een hagelsteen ter grootte van een biljartbal met 120 km/h afgeschoten op een zonnepaneel. De panelen blijken dus heel wat te kunnen hebben:

Verzekering

Maar natuurlijk kan er, zoals vorige week, toch schade optreden. Is deze schade dan verzekerd? Dat ligt aan de verzekeraar. Meestal vallen panelen onder de opstalverzekering. Behalve hagelschade is dan ook vaak schade door storm, diefstal, brand en blikseminslag verzekerd. Voor panelen op platte daken wordt soms een uitzondering gemaakt. Het is in ieder geval raadzaam voor een huiseigenaar om aan de verzekeraar te melden dat er panelen zijn geplaatst. Eventueel zijn er ook aparte, zeer uitgebreide verzekeringen voor schade aan zonnepanelen.

1 reactie op “Kunnen pv-panelen tegen hagel?

  1. Robert schreef:

    Fijn om te weten dat zonnepanelen op inslag van hagelstenen worden getest. De proef op het filmpje ziet er ook erg overtuigend uit. Ik mag wel hopen dat zonnepanelen van een even afdoende bliksembeveiliging zijn voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.