
De jaarlijkse energierekening van de Rotterdamse Kunsthal bedroeg vóór renovatie 256.000 euro. Het gebouw was esthetisch wereldberoemd, maar energetisch zo lek als een mandje.
Het Rotterdamse museum kon de energierekening, die in vier jaar tijd meer dan verdubbeld was, bijna niet meer betalen. Installatiebedrijf Roodenburg heeft samen met Eneco en Dura Vermeer het gebouw uit 1992 met energielabel G, een prestigieus ontwerp van architect Rem Koolhaas, daarom duurzaam gerenoveerd. Dit betekent onder meer dat de schil is aangepakt, het museum een nieuwe compartimentering heeft gekregen, en dat de installatietechniek hierop is aangepast en ingeregeld. Grootverbruikers in de Kunsthal waren ondermeer de luchtbehandeling en verouderde koelinstallaties. Ook was het gebouw niet goed geïsoleerd, en waren materialen en systemen verouderd. Roodenburg plaatste onder meer een warmtepompinstallatie met warmteterugwinning, CO2-gestuurde ventilatie en nieuwe regeltechniek. Grootste winstpunt is dat er minder lucht hoeft worden aangezogen en bevochtigd. De renovatie heeft in totaal zeven maanden geduurd.
Participatie
Opvallend is dat het hierboven genoemde consortium de bouwkosten (1,5 miljoen euro) voor haar rekening neemt. Deze investering wordt over een periode van 15 jaar door de Kunsthal terugbetaald uit de energiebesparing die het gebouw realiseert. Dit betekent dat de uitvoerende partijen mede-verantwoordelijk zijn en blijven voor de beloofde energiebesparing van minimaal 30 procent. Dergelijke constructies met prestatiegaranties, ESCO genoemd, komen steeds vaker voor.
De reportage over de Kunsthal vindt u in Installatie en Sanitair nr 1. Klik hier voor een proefnummer of een voordelig (proef)abonnement.