fbpx
Nieuws

Kunststof kuip voor warmtepomp

Een nieuwe versie van indak-warmtepomp HydroTop. De buitenunit van de lucht/water-warmtepomp komt in een kunststof behuizing in de dakpunt op zolder te staan.

Het principe van de indak-oplossing voor de warmtepomp is niet nieuw: maar de HydroTop is doorontwikkeld en universeel gemaakt voor elke dakhelling. Bij de eerdere versie werd de kast voor elk project op maat gemaakt. Nu is gekozen voor een nieuwe geïsoleerde kunststof kuip die universeel toepasbaar voor elke dakhelling tussen 25 en 55˚. Een gepatenteerde banaanvormige bodemplaat is zo te manoeuvreren, dat het buitendeel altijd waterpas staat. In de kuip zijn de sparingen voor leidingwerk al meegenomen, zodat deze nog beter kierdicht zijn af te werken. De condensafvoer zit onder afschot in de kuip. Ook is er een sparing om de ventilatieafvoer in te laten monden. De halfronde deur in de kuip geeft monteurs meer ruimte voor installatie en onderhoud, zo bleek bij de introductie op vakbeurs Energie in Den Bosch.

Waterkerende bodemplaat

Ook nieuw is de waterdichte afwerking in het dak. De bodemplaat kan al bij de dakenfabrikant inclusief waterkering worden aangebracht, zodra het pannenplan bekend is. Hierdoor is het dak bij plaatsing van het dak wind en waterdicht. Bij montage van de warmtepompen wordt de sparing in de bodemplaat verwijderd. Mede door deze modulaire verbetering kan DHPS in plaats van acht, nu twintig units per dag plaatsen. “Voorheen waren we afhankelijk van de bouwkraan, maar de plaatsing doen we nu met een eigen team”, zegt Wilhard Oldengarm van DHPS, distributeur van het Hydrotop-concept. Het concept is ontwikkeld door HydroTop Works.

Onder de afwerking draait de ventilator van het buitendeel.

Ventilator van buitendeel af

DHPS past in de Hydrotop warmtepompen van Panasonic toe. Naar gelang de vraag kunnen de Aquarea-warmtepompen van 3, 5, 7 of 9 kW in de Hydrotop worden geplaatst. De ventilator wordt uit de buitenunit gehaald, en in het dakvlak geplaatst. De aangezogen lucht wordt via een flexibele leiding naar de verdamper geleid. DHPS heeft een kwaliteitsverklaring van Kiwa voor deze modificatie. DHPS heeft het geluidsniveau van de oplossing door DGMR laten doormeten. Het buitendeel meet binnen 25 dbA in de aangrenzende verblijfsruimte op zolder -mits conform Bouwbesluit gerealiseerd-, en op het dak 35 dbA op een meter van de erfgrens. De nieuwe HydroTop, die HT007 heet, is vanaf deze maand op de markt.

Ook in de gevel

Het binnendeel, eventueel in combinatie met buffervat, komt dan naast het buitendeel in de opstellingsruimte op zolder te staan. De Hydrotop is in Nederland nu z’n 1000 keer geplaatst, vooral bij seriematige nieuwbouw. De doorontwikkeling maakt het concept ook voor individuele woningen interessanter. Het concept is ook op de markt in een geveloplossing (HydroWall) en als schoorsteen (HydroCap).

Meer nieuws van de vakbeurs Energie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.