Ga naar hoofdinhoud

Laag btw-tarief voor energiezuinige verlichting’

De installatiebranche heeft volop kansen in de opmars van energiezuinige verlichting. De Taskforce Verlichting adviseert de overheid energie-efficiency te prikkelen met een laag BTW-tarief.

 

Dat staat in het eindrapport van de Taskforce Verlichting, die rapporteert aan staatssecretaris Joop Atsma van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Vooral op het gebied van huishoudelijke en openbare verlichting zijn spaar en led-lampen populair. Energiezuinige verlichting in bedrijfspanden blijft achter. Het Rijk wordt geadviseerd om innovatieve, energie-efficiënte technieken te stimuleren door financiële prikkels, zoals een verlaagd BTW-tarief. De Taskforce vraagt de Rijksgebouwendienst en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om in alle overheidsgebouwen energiezuinige verlichting toe te passen.

 

Spaar- en ledlamp

Het aantal spaar- en ledlampen in een gemiddeld huishouden steeg de afgelopen vier jaar van 4 naar 10. Het percentage gemeenten dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting steeg van 11 naar 85%.  Alle provincies werken inmiddels aan energiezuinige verlichting. In bedrijfspanden bleef de opmars van moderne, efficiënte technieken achter. Het aandeel energiezuinige verlichting steeg van 25 naar 35%. Aanwezigheidsdetectie wordt nu in 28% van de kantoren toegepast. Dat was  in 2004 13%. Hier ligt nog een onaangeroerd potentieel aan bezuinigingsmogelijkheden. De ervaring van de Taskforce Verlichting is dat er binnen organisaties weinig aandacht is voor de mogelijkheden en kansen van energiebesparing.

 

Kansen installatiebranche

Ondanks alle geboekte resulaten is het grootste deel van de gebruikte verlichting nog steeds energie-onzuinig. Voorzitter Hetty Hafkamp van de Taskforce: “Energie-efficiënte verlichting is voor gebruikers een makkelijke manier om geld te sparen. Bovendien biedt de vervanging van bestaande verlichting door energiezuinige versies economische perspectieven voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

Klik hieronder voor het rapport van de Taskforce Verlichting

Bron: AgentschapNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Premium

Kraamkamer van prefab

Nieuwe propaan-serie voor Panasonic

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort