fbpx
Nieuws

Lange zoektocht naar technische collega

Een op de drie (31 procent) technische vacatures wordt pas na 6 tot 12 maanden vervuld. Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net in de strijd om talent. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer. Ruim 1.200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Bij slechts 9 procent van de technische vacatures wordt binnen een maand iemand aangenomen. Het grootste deel wordt echter pas in de periode na één maand ingevuld. Voor 48 procent van de vacatures wordt de geschikte kandidaat pas gevonden na één tot zes maanden. Het nijpend tekort aan technici is het duidelijkst te zien in de vacatures die na een jaar nog openstaan. Dit is maar liefst 12 procent.

Aantal vacatures

Is de vraag dan zoveel groter dan het aanbod? De helft van de bedrijven (52 procent) heeft per jaar nul tot twee vacatures openstaan. Bij 21 procent zijn dit er zelfs zes of meer. 27 procent van de technische organisaties heeft ieder jaar drie tot vijf vacatures te vervullen.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Werving blijft voor veel bedrijven een grote uitdaging. De concurrentie wordt als vervelend ervaren, omdat er teveel mensen in dezelfde vijver vissen. We moeten daarom nadenken over alternatieven. Wil je als organisatie alleen starters aannemen die net klaar zijn met een technische studie? Of is het bij- en omscholen van oudere personen ook een optie? Door over andere opties na te denken, vergroot je jouw kansen om het juiste personeel te vinden. Daarnaast hebben bijgeschoolde werknemers de meest recente kennis in huis. Daarmee zijn ze een aanwinst voor iedere organisatie.”

3 reacties op “Lange zoektocht naar technische collega

  1. MarkS90 schreef:

    Het gaat al fout bij de opleiding. Vroeger had je de LTS en de MTS: technische scholen waar je wat leerde. Tegenwoordig is er een VMBO (helaas met een onterecht slechte naam) waar je economie, groen of een kappersopleiding kunt doen. Echt techniek leer je daar niet en dus wil de leerling dat ook niet.
    Dus wil de jonge student die eelt op z’n duimen heeft van het app-en, wat gaan doen met ICT: dure laptop, snelle auto. Jaaa, dat gaat het worden in de toekomst …

  2. Mark schreef:

    Helemaal mee eens.
    Niet alles van vroeger was beter, maar het afschaffen van de LTS-MTS-HTS en de mogelijkheid om horizontaal te kunnen instromen. Heeft het “handenarbeid vak” geen goed gedaan.
    Dan de salariëring en het werken tot je 67, werkt niet in het voordeel.
    Nog niet pratend over allerlei “wetgeving “ en kosten waar bedrijven aan moeten voldoen als je personeel hebt.
    Waar

  3. Ben schreef:

    De foto snap ik niet. Warmwater zit gekoppeld op de cv leiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.