fbpx
Nieuws

Legionella-dode na saunabezoek

Legionella-dode na saunabezoek

Een legionellabesmetting in een sauna in het Noord-Hollandse Avenhorn heeft een 69-jarige man uit Enkhuizen het leven gekost. Ondertussen kritiek op de traditionele bouwketen: die zou te weinig doen om besmettingen te voorkomen.

 

 

Bij de man werd op 14 oktober legionella vastgesteld. Hij overleed een dag later. Onderzoek wees uit dat de man de bacterie waaraan hij overleed opgelopen heeft in een sauna in Avenhorn. Hier is op verschillende plekken de legionella-bacterie geconstateerd. Daarop zijn onder meer de geïnfecteerde douchekoppen vervangen. De sauna heeft 300 bezoekers die tussen 16 en 30 oktober in de sauna waren via mail of telefoon ingelicht. Legionella heeft een incubatietijd van drie weken. Daarom worden bezoekers van voor die tijd niet benaderd. Er hebben zich nog geen mensen gemeld. Branchevereniging Sauna en Wellness ziet geen reden om extra maatregelen te nemen. De aangesloten sauna’s moeten zich aan strenge protocollen houden om legionella te bestrijden. De sauna in Avenhorn is geen lid van de branchevereniging. 

 

Zesjescultuur

Volgens het RIVM zijn vorig jaar 308 mensen besmet geraakt met legionella. 17 van hen overleden. Sinds de grote legionella uitbraak op de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999 is er veel aandacht voor legionella. Hoewel de wetgeving en controles zijn aangescherpt, is er nog veel kritiek op de partijen op de bouwketen, zo bleek onlangs op het lustrumcongres van de Stichting Veteranenziekte (klik hier voor een verslag op het Waterforum). Sprekers verwijten de installatiemarkt een gebrek aan kennis en kunde om legionellabesmetttingen te voorkomen. Dagvoorzitter Eric van der Blom van Uneto-VNI: “Bij het bouwen van woningen en kantoren wordt er zo min mogelijk moeite gedaan om een minimaal resultaat te behalen. Een zes is ruim onvoldoende om legionella te bestrijden. Daarom zijn er nog steeds besmettingsgevallen.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.