fbpx
ISH 2019

Lekke leiding fluit monteur terug

Een nieuw wapen tegen lekkende kunststof leidingsystemen. De opvolger van het bekende Tigris-perssysteem van Wavin herbergt een akoestische lekcontrole. Bij de persproef produceert een niet geperste kunststof of metalen fitting een fluittoon. Ook is de doorstroming verbeterd.

Europese introductie

De kunststof fittingen Tigris K5 en metalen fittingen M5 vormen met het bestaande Alupex-buizen de opvolgers van het klassieke K1/M1 systeem, en worden in maart op de Duitse vakbeurs ISH gepresenteerd in de gangbare diameters. Op de ISH is de Europese introductie. Het systeem komt later naar Nederland. 

Fluitsignaal

Bij een perstest die wordt uitgevoerd met lucht in plaats van water, laat een ongeperste fitting luid en duidelijk een fluitsignaal (+/- 80dBA) horen. Zo kan het lek eenvoudig worden opgespoord. Wavin heeft hiermee een eigen variant op bijvoorbeeld de SC Contur lekdetectie die Viega ook al heeft op haar leidingsystemen. De nieuwe K5/M5-fittingen van Wavin hebben ook een nieuw profiel. De diameters 16-40 mm hoeven in principe niet meer te worden gekalibreerd. Voor andere diameters, smartFIX en de gasfittingen is kalibratie nog wel noodzakelijk.

De akoestische lekcontrole is één van de verbeteringen aan het perssysteem. Wavin heeft ook de doorstroming verbeterd. Met Optiflow, een verhoogde doorlaat, worden de Zeta-waarden in de metalen en kunststof fitting aanzienlijk verminderd. Hierdoor ontstaat er minder drukverlies in de leidingen.

Trends in leidingsystemen

Het terugdringen van lekkages is een belangrijk aandachtspunt in de markt. Kunststof leidingsystemen kunnen gaan lekken wanneer bijvoorbeeld perskoppelingen onvoldoende zijn geperst, of wanneer de door fabrikanten voorgeschreven persproef achterwege wordt gelaten. De aandacht voor doorstroming verbetert ook de prestatie van het systeem: drukverlies in cv-systemen is een belangrijke veroorzaker van warmteverlies in woningen, en kan in drinkwatersystemen leiden tot vuilophoping, en een verhoogd risico op legionellavorming. Fabrikanten leggen hier de laatste jaren steeds meer de focus op. Zo is het doorstromend installeren van waterleidingen een andere trend, zodat de volledige inhoud van een waterleiding wordt ververst wanneer een toilet op het einde van de strang wordt doorgespoeld.

3 reacties op “Lekke leiding fluit monteur terug

  1. Jos schreef:

    Ben benieuwd wat een dergelijke perskoppeling moet gaan kosten ? .Meeste installateurs kiezen toch voor prijs tegenwoordig ,omdat de materiaalprijzen van veel bouwprojecten standaard onder druk staan en meestal zijn de prijzen van deze ontwikkelde fluitende koppeling eerst heel hoog ,maar binnen 5 jaar maken diverse fabrieken dan een dergelijke koppeling.Prijs zal in Nederland toch de belangrijkste factor voor een installatieofferte blijven. Economie loopt weer iets terug en dan gaat vooral de Nederlandse consument weer op de kleintjes letten .Tegenwoordig kun je veel geld besparen als installateur door je perskoppelingen of kunststof buis slim in te kopen via internet

  2. installateur schreef:

    alleen dombos en diegene die geen installateur zijn en die teveel willen betalen kopen in via internet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.