fbpx
Nieuws

LG: compacte VRF met R32

Met de Multi V S heeft LG haar eerste VRF-oplossing met koudemiddel R32 geïntroduceerd. De Zuid-Koreaanse warmtepompfabrikant neemt afscheid van het meer vervuilende R410a

De Multi V S is te gebruiken in woonhuizen, appartementen met een klein balkon en in middelgrote winkels en kantoren. De Multi V S is een driepijpssysteem, waardoor de unit tegelijkertijd kan koelen en verwarmen. Ook kunnen bij een VRF-systeem aangesloten delen onderling energie uitwisselen. Zo kan bijvoorbeeld een luchtgordijn in een winkel worden voorzien van warmte die onttrokken wordt uit een kantoor dat gekoeld wordt.

De LG Multi V S R32 VRF-oplossing valt op omdat het maar één ventilator, en daarmee een stuk compacter is geworden. De grootte is met zo’n 40% verminderd ten opzichte van zijn voorganger en het gewicht met bijna een kwart. Hierdoor kan de warmtepomp in kleinere ruimtes worden toegepast en wordt de installatie minder tijdrovend. Het formaat heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid koudemiddel: slechts 4,3 kg vergeleken met zijn voorloper, die 5,6 kg nodig had. De installatie heeft een nieuwe R1-scrollcompressor, die volgens LG een stuk stabieler en efficiënter is dan roterende compressoren. Het geluidsniveau van de Multi V S ligt tussen de 50 en 52 db(A). Nieuw is ook dat de wisselaar betere bescherming biedt tegen luchtvervuiling en zoutverontreiniging. Het systeem heeft een vermogen van 15,5 kW bij koelen en 18 kW bij verwarmen. De buitendelen van het apparaat kunnen tot 13 indoor-units aansturen.

LG maakte de overstap naar R32 al eerder bekend. Dit koudemiddel is minder vervuilend dan R410a. Ook Samsung, Daikin en Mitsubishi Electric voeren warmtepompen met dit koudemiddel. De Multi V S is vanaf december 2019 leverbaar. Groothandelaar Centercon is distributeur van de klimaatoplossingen van LG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.