fbpx
Nieuws

LG’s keuze voor koudemiddel R32

Welk koudemiddel moet je als fabrikant toe gaan passen, nu R410a langzaam uitgefaseerd zal worden? Airconditioning en warmtepompfabrikant LG lichtte dinsdag op het LG/Centercon Kickoff Event in Soest toe waarom zij gekozen hebben voor R32. “Een keuze maken is moeilijk”, zei Roel Drenth,  accountmanager LG Climate Solutions bij Centercon. 

Het doel is helder. Koudemiddelen dragen teveel bij aan het broeikaseffect en daarom staat in de Europese F-gassenverordening uit 2015 dat de hoeveelheid HFK’s (uitgedrukt in CO2-equivalenten) dat op de markt mag worden gebracht drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015. 

Niet alle koudemiddelen dragen even veel bij aan de opwarming van de aarde. De schadelijkheid wordt uitgedrukt in het Global Warming Potential (GWP). Het nu gangbare R410a heeft een GWP van 2.088. Een voorbeeld: een fabrikant meteen HFK-quotum van 10 Mt CO2, mag bijvoorbeeld dat jaar slechts 4,7 ton R410a op de Europese markt brengen.

“Deze verordening heeft veel gevolgen voor producenten”, zegt Drenth, al was het alleen maar omdat de prijs van R410a door deze quota omhoog schiet.

Slangenkuil

“Een keuze voor een nieuw koudemiddel is een heel krachtenspel”, zegt hij. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met de GWP van het koudemiddel, maar zeker ook met de thermodynamische eigenschappen, met het al dan niet ontvlambaar zijn van de stof en of er andere schadelijke effecten te verwachten zijn. Daarnaast spelen er nog allerlei ondoorzichtige zaken in de koudemiddelenindustrie en in de politiek. “Een slangenkuil”, zegt Drenth.

Propaan, ofwel R290, dat bijvoorbeeld in de recent gelanceerde warmtepomp van Alpha-Innotec te vinden is, heeft als nadeel dat het behoorlijk licht ontvlambaar is. CO2 (R744) is een ander alternatief.

“CO2  -R744 – is wel een natuurlijk koudemiddel, maar heeft een laag rendement. Daarnaast zijn de werkdrukken twee keer zo hoog als bij R410a waardoor er extra eisen aan het leidingwerk worden gesteld”, zegt Niels Visser, business unit manager bij Centercon, distributeur van LG apparatuur. “En dat is een hele uitdaging.”

Minder schadelijk

Bij LG is daarom gekozen voor R32, (voor de single- en multisystemen met een maximale koudemiddel inhoud van 3 kg) met een GWP van 675 ongeveer drie keer minder schadelijk voor het klimaat dan R410a. Dit heeft thermodynamisch nagenoeg gelijke eigenschappen als R410a, desalniettemin moeten de afpompunit, vacuümpomp (bij aanpassingen aan het R32-systeem) en de meterset geschikt zijn voor R32, aldus Drenth.

Voor de komende jaren kunnen producenten vooruit met R32 (GWP 675), maar op lange termijn zullen er alternatieven moeten worden bedacht. Daarnaast is R32 enigszins ontvlambaar en dat betekent dat het niet in alle gevallen toepasbaar is. “Doordat je te maken hebt met maximale concentratie in de ruimte, is het lastig toepasbaar in VRF-systemen”, zegt Visser.

Vloermodellen

Daarnaast zijn airco-vloermodellen uitgezonderd van R32, omdat er in de berekeningen uitgegaan wordt van een minimale ruimte (inhoud) onder de unit, en bij vloermodellen die tien centimeter boven de vloer staan, moet het oppervlak van de ruimte dermate groot zijn, dat dit eigenlijk niet haalbaar is.

“R32 is dus goed voor nu”, zegt Drenth, “maar het is zeker niet het definitieve middel. Ik vind alle koudemiddelen met een GWP onder de 10 fantastisch. Maar wat het precies moet zijn, dat weet ik ook niet.” Zijn collega Niels Visser valt hem bij: “Eigenlijk is het hopen dat er de komende jaren nog een nieuw koudemiddel wordt uitgevonden. Daar zit de markt echt wel op te wachten.”

In het januarinummer van Installatie en Sanitair publiceerden we een uitgebreid artikel over koudemiddelen. 

 

1 reactie op “LG’s keuze voor koudemiddel R32

  1. […] eerste is er al Europese regelgeving die ervoor gaat zorgen dat koudemiddelen op de markt de komende tien jaar veel minder schadelijk […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.