fbpx
Nieuws

Onderzoek naar douchegedrag

Nederlanders vinden het geen punt om korter te douchen om water en gas te besparen. Tegelijkertijd hebben ze geen idee wat een douchebeurt kost.

Sanitairproducent Hansgrohe vroeg dik 1000 consumenten naar hun douche- en badkamergedrag. 40 procent van de Nederlandse consumenten is bereid korter te douchen om het milieu te ontzien.

Van een gemiddeld huishouden met een gasaansluiting, beslaat aardgas tweederde van de energierekening, zegt het Nibud. Van het aandeel gas gaat het merendeel (80%) op aan verwarming en koken. Ongeveer een vijfde van het gasverbruik wordt gebruikt om te baden en te douchen.

Het waterverbruik verschilt erg per huishouden. Grofweg kun je ervan uit gaan dat een derde van het waterverbruik op gaat aan douchen en baden. De rest aan het toilet, wassen en koken.

Liever korter dan kouder

Nederlanders douchen liever korter dan kouder, constateert Hansgrohe: 14 procent vindt het geen probleem om te rillen onder de douche uit milieuoverwegingen. Benoemenswaardig, want slechts 9 procent ziet af van een warme douche vanuit kostenbesparing. 28 procent doucht korter om die reden. Deze beredenering over kostenbesparing en milieubehoud is opvallend; het grootste gedeelte van de kosten gaat in Nederland namelijk naar het verwarmen van het water.

Een gemiddelde douchebeurt kost tussen de 88 en 96 liter water

Wat kost een douchebeurt?

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders geen idee hebben wat een gemiddelde douchebeurt kost. Over het algemeen denken respondenten zelfs dat 8 minuten op 40 graden Celsius 12,20 euro kost. In werkelijkheid liggen de gemiddelden rond de 40 cent. Het aantal liter water dat gemiddeld wordt gebruikt bij een douchebeurt van acht minuten wordt met 82 liter goed ingeschat. Zo gebruikt een gemiddelde douche ongeveer 88 tot 96 liter water bij een douchebeurt van acht minuten, met een waterverbruik van 12 liter/minuut op 40 graden.

De meerderheid van de Nederlanders (51 procent) doucht tussen de 35 tot 40 graden Celsius. 8 procent is koudbloedig en kiest voor een hetere straal. Daarentegen vindt 41 procent het zalig om met een douchebeurt van 35 graden Celsius of lager de dag ‘koud’ te beginnen of af te sluiten.

Ook comfort van belang

Naast duurzaamheid, speelt comfort uiteraard een grote rol bij het douchen. Ruim 80 procent bepaalt op basis van het volume van de douchestraal welke doucheset er in huis komt. 73 procent geeft aan dat het verstellen van de straal sterk meeweegt. En niet voor niets: 65 procent van de Nederlanders doucht om een ‘wellness’ gevoel te ervaren en ziet het nemen van een douche als een momentje van ontspanning voor zichzelf. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar is een douchebeurt zelfs nog belangrijker: 75 procent ervaart een wellness gevoel.

Jongeren

Dat duurzaamheid een grote rol speelt in het aankoopproces van een doucheset wordt bevestigd: 59 procent neemt dit mee in de overwegingen. Zo wordt onder meer gelet op waterverbruik. Voor vrouwen is duurzaamheid belangrijker (64 procent) dan voor mannen (54 procent). Opvallend zijn ook de verschillen per leeftijdscategorie. Voor 66 procent van de Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar is duurzaamheid een belangrijke factor, tegen slechts 42 procent van de 18 tot 25-jarigen. Die laatste groep hecht meer aan een goede prijs-kwaliteit verhouding.

1 reactie op “Onderzoek naar douchegedrag

  1. B.v.Herwaarden schreef:

    Vooral het onnodig verwarmen, wat men weer teniet doet door koud water bijmengen ! Is zonde vd. energie en zonde vh. water.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.