
De ondernemersorganisatie voor (brand)veiligheid VEBON-NOVB heeft online een lijst met veilige koolmonoxidemelders gepubliceerd. Vorig jaar bleek al dat 12 van de 15 onderzochte CO-melders niet voldoen aan de administratieve of veiligheidseisen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die vorig jaar deze noodklok luidde, publiceerde echter nooit een lijst van apparaten die niet aan de eisen voldeden. Sindsdien verdwenen wel enkele aanbieders uit de markt. In het webinar over Rookgasafvoeren, vertelde Charles Meijer van Brandweer Nederland al hoe veel handleidingen van CO-melders niet deugen.
Online
Bekijk hier de lijst die VEBON-NOVB op basis van haar bevindingen heeft gepubliceerd.
Campagne
In februari voert de Brandweer campagne voor bewustwording rondom het gevaar van koolmonoxide. Dit is een jaarlijkse campagne, die dit jaar extra lading heeft gekregen door het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Hierin staat onder meer de aanbevelingen dat testresultaten van melders openbaar moeten worden gemaakt, en dat de wetgever strenge eisen gaat formuleren voor deze detectoren. Â Uiteraard hierbij ook veel aandacht van het voorkomen van koolmonoxide, bijvoorbeeld door goede aanleg en onderhoud van de gasinstallatie.
Plek en keuze
In de campagne van de Brandweer wordt ook ook aandacht gegeven voor de keuze van melder, en de plek waar de melder moet zitten om goed zijn werk te doen. De Brandweer adviseert enkel een koolmonoxidemelder aan te schaffen die voldoen aan de norm BS EN 50291 op de verpakking heeft staan. Ook raad de Brandweer particulieren af om gecombineerde rook/CO-melders aan te schaffen. Voor deze twee funties moet de detector namelijk op een andere plek zitten om optimaal te kunnen functioneren.
Naar mijn idee wordt er hier alleen maar gesproken over onveilige CO melders. 12 van de 15 zijn onveilig
Waar vindt ik de lijst met veilige CO melders de 3 veilige dus?