fbpx
Nieuws
CO-melder, beveiliging, slim

Ruim de helft van de koolmonoxide-melders in Nederland voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat bleek al uit eerder onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit 2016. Nu heeft de NVWA een lijst gepubliceerd met onveilige CO-melders. De verkoop van de betreffende onveilige CO-melders is verboden.

Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte CO-melders op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. Consumenten kunnen op deze lijst nagaan of door hen aangeschafte en geïnstalleerde CO-melders veilig zijn bevonden of zijn teruggeroepen door de producent. Als dat laatste het geval is, moet de koolmonoxide-melder niet meer worden gebruikt.

Er zijn vaker problemen met CO-melders. Eerder deze maand werd al een groot aantal CO-stops teruggeroepen op last van de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook in 2015 waren er al problemen met koolmonoxide-melders.

Onderzoek

In totaal zijn 29 melders onderzocht. Bij acht van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. Zes van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.