fbpx
Nieuws

Lowlands-urine wordt kunstmest

Plassende ambtenaren wekken stroom op

Na de Koningsdag-urine wordt nu ook de Lowlands-urine omgezet in kunstmest.

2,5 miljoen liter

Waterschap Vallei en Veluwe heeft alle urine van de 50.000 bezoekers opgevangen en gaat dit nu hergebruiken. Het gaat om bijna 2,5 miljoen liter urine, die is overgebracht naar de Energie- en Grondstoffenfabriek in Apeldoorn. Hier wordt het fosfaat uit de poep en urine gewonnen, om er vervolgens kunstmest voor de land- en tuinbouw van te maken.

Kostbaar

Fosfaat is erg kostbaar en wordt meestal gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko en China. De verwachting is dat deze natuurlijke bronnen over 50 tot 100 jaar uitgeput raken. Daarom wordt er steeds meer nagedacht over het hergebruiken van fosfaat.

Afvalstoffen

In de nabije toekomst gaat Waterschap Vallei en Veluwe nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose (grondstof voor de kartonindustrie) en alginaat (bindmiddel voor de verfindustrie). Uit rioolslib maakt het waterschap duurzame energie, in de vorm van biogas, stroom en warmte.

1 reactie op “Lowlands-urine wordt kunstmest

  1. JB schreef:

    Hmm, zolang ze de medicijnresten er dan ook maar uitfilteren. Die wil je toch niet terug zien in de kunstmest. Ik kan me nog een bericht herinneren dat er medicijnresten in onze waterleidingduinen terug werden gevonden als gevolg van dat die er heel moeilijk uit zijn te filteren bij de rioolwaterzuivering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.