fbpx
Nieuws

Met een sikkelsonde kun je het zuurstofgehalte van de luchttoevoer van een concentrisch rookgasafvoer/luchttoevoersysteem meten. Testo en Euro-Index hebben hiervoor toevoegingen op hun service-analysers.

De sikkelsonde is een accessoire op de service-analysers van deze fabrikanten.

Concentrische rookgasafvoersystemen worden steeds vaker standaard toegepast in Nederland. Installateurs moeten bij installatie en onderhoud meten of er geen sprake is van recirculatie: of de binnenbuis, die rookgasafvoeren afvoert, niet lekt in de buitenbuis, die lucht toevoert naar de installatie.

Lekkage meten

In het geval dat er sprake is van lekkage van rookgassen, wordt de verbrandingslucht vervuild: dat meet je aan het zuurstofgehalte in de lucht, en dat kun je dus meten met de sikkelsonde. De sikkelsonde is een accessoire op de service-analysers van deze fabrikanten. Concentrische systemen hebben een meetpunt voor de luchttoevoer. Door middel van een rubberen conus wordt een lekdichte afsluiting gemaakt met het meetpunt.

Bij een goed werkend systeem moet de gemeten waarde hetzelfde zijn als de buitenluchtwaarde. Bij deze meting moeten de installatie- en onderhoudsvoorschriften van de fabrikant van het rookgasafvoersysteem en van de fabrikant van het gasverbrandingstoestel worden gevolgd. De meting moet worden uitgevoerd met een gesloten mantel van het gasverbrandingstoestel, tenzij de onderhoudsvoorschriften anders vermelden.

Sikkelsonde uit de BLAUWE LIJN van Euro Index.

Verbrandingslucht

Door een windaanval rondom de uitmondingskap van een rookgasafvoersysteem kan een geringe hoeveelheid rookgas worden aangezogen met de verbrandingslucht naar het toestel. Daardoor kan het voorkomen dat een hogere afwijkende concentraties worden gemeten. Afwijkingen tot 1% zijn toelaatbaar. Bij interne lekkage van het concentrische rookgasafvoersysteem kunnen fors hogere waarden worden gemeten. Geadviseerd wordt om in deze gevallen nader onderzoek te verrichten.

1 reactie op “Luchttoevoer concentrisch systeem meten: de sikkelsonde

  1. Martin Zomers schreef:

    Uiteraard heeft fabrikant Wöhler Technik GmbH hiervoor tevens een passende oplossing.

    Zie http://www.woehler.nl/4505 voor de verbrandingsluchtsonde

    Groeten namens het Wöhler Team

    Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.