fbpx
Nieuws

Luka introduceert nieuw certificaat

De Nederlandse vereniging van Luchtkanalenfabrikanten (Luka) introduceert op 1 januari een nieuw kwaliteitscertificaat. Sinds de aanname van luchtdichtheidsklasse C per 1 januari 2014 door de Luka groeit het aantal opgeleverde complete luchtsystemen gestaag. Om hier een duidelijk kwaliteitslabel aan toe te kennen, heeft de Luka besloten om de bestaande Kwaliteits- en Systeemcertificaten te vervangen door één kwaliteitscertificaat.

Luchtdichtheid

Hierdoor kan worden aangegeven of het alleen voor het kanaalwerk geldt, of voor het complete kanaalsysteem. Dit laatste omvat het complete luchtkanalensysteem, inclusief alle ingebouwde componenten. In de nieuwe norm NEN 7120 (energieprestatie gebouwen) is de luchtdichtheid van het luchttransportsysteem nu ook opgenomen. Dit betekent dat luchtsystemen in alle nieuwe gebouwen in Nederland, zowel woningen als kantoren en dergelijke, bij voorkeur moeten voldoen aan luchtdichtheidsklasse C.

Handboek

Daarnaast publiceert Luka in 2017 een nieuw kwaliteitshandboek op haar website. Hier kan de vakman uit de luchtkanalenbranche alles vinden over luchtkanalen en appendages, inclusief de vernieuwde montagevoorschriften en luchtdichtheidseisen. Alles is gebaseerd op de meest recente NEN-EN normen. De geactualiseerde versie van het handboek is nu ook als E-versie opgemaakt en dus leesbaar op mobiel en tablet.

Met name de beslissing om per 1 januari 2014 luchtdichtheidsklasse C te hanteren voor alle Luka-leden, was een belangrijk reden om het complete handboek onder de loep te nemen. Een groep van negen personen uit de Luka-gelederen, elk met zijn eigen specialisatie, heeft onder leiding van Marcel Pullens van de CMT (Commissie Milieu en Techniek van de Luka) het complete handboek een flinke update gegeven.

Nieuwe producten

Er is een groot aantal nieuwe producten toegevoegd, inclusief de bijbehorende omschrijvingen. Nieuw is dat het om een E-versie gaat. Deze zal, indien noodzakelijk, maximaal 2x per jaar aangepast worden met de laatste technische informatie. In dit kader wordt ook samengewerkt met TÜV Rheinland B.V., de technische partner van de Luka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.