fbpx
Nieuws

Malafide ‘leadbedrijven’: 6 tips

Het tv-programma Opgelicht?! besteedde in de uitzending van 7 januari 2020 aandacht aan malafide installatiebedrijven die woekerprijzen vragen voor het oplossen van verstoppingen.

Veel mensen die kampen met een verstopte wc of gootsteen gaan online op zoek naar een oplossing voor het probleem. Vaak komen ze dan terecht bij onbetrouwbare partijen die slecht werk leveren én een veel te hoge rekening presenteren. Deze bedrijven zorgen ervoor dat ze op zoekresultaten in zoekmachines gevonden worden.

Websites zijn geen installateurs

De websites die bovenaan staan in de Google-resultaten zijn meestal niet van installatiebedrijven zelf, maar van tussenpersonen die een bedrijf zoeken om de klus uit te voeren. Dat is niet verboden, maar uiteraard zorgen de bemiddelingskosten ervoor dat de prijs hoger uitvalt dan wanneer men rechtstreeks een bekende of lokale installateur inschakelt. De tussenpersonen (‘lead-bedrijven’) adverteren bij Google, waardoor hun websites bovenaan komen te staan. De reportage van Opgelicht?! laat zien dat het regelmatig voorkomt dat deze weg de klant brengt bij een malafide partij. Dat kan de klant veel geld kosten, terwijl deze vaak ook nog met het probleem blijft zitten. Techniek Nederland is blij met de aandacht die Opgelicht?! besteedt aan malafide bedrijven. Sanitair-expert Eric van der Blom van Techniek Nederland heeft een aantal tips waarmee klanten oplichters buiten de deur kunnen houden.

Hoe vindt u een betrouwbare probleemoplosser?

 • Vraag éérst in uw omgeving of mensen een installateur bij u in de buurt kennen, met wie men goede ervaringen heeft. Controleer of dit bedrijf lid is van Techniek Nederland (‘Zoek een vakman bij u in de buurt’).
 • Bedrijven die bovenaan staan in Google zijn vaak géén loodgieters, maar tussenpersonen (‘lead-bedrijven’). Wilt u rechtstreeks zakendoen met een loodgieter in de buurt, scroll dan in de zoekresultaten naar beneden tot u een website vindt met een voor u bekend straatadres.
 • Laat u niet voor de gek houden door een regionaal telefoonnummer; lead-bedrijven zijn slim genoeg om zo’n telefoonnummer te vermelden.
 • Vindt u online een loodgieter, zoek dan nog even verder om te kijken wat voor ‘reviews’ het bedrijf op internet krijgt.
 • Belt u met een bedrijf, vraag dan in het eerste telefoongesprek direct naar de kosten. Een betrouwbare loodgieter geeft altijd een eerlijke prijsindicatie.   
 • Kijk op de website van een loodgieter altijd of u het logo van Techniek Nederland ziet. Leden van Techniek Nederland hebben de juiste kennis en apparatuur in huis. Bovendien kunt u bij zo’n bedrijf altijd aan de bel trekken bij de onafhankelijke Geschillencommissie, als er een meningsverschil ontstaat over de prijs of de kwaliteit van het geleverde werk.

De Consumentenbond deed afgelopen jaar onderzoek naar malafide leadbedrijven. Lees hier het artikel in de Consumentengids.

6 reacties op “Malafide ‘leadbedrijven’: 6 tips

 1. Marc van Delft schreef:

  Hier ligt een schone taak voor Techniek Nederland om te zorgen dat ze bij zoekmachines altij dop plek 1 staan. Zo kunnen consumenten via Techniek Nederland eenvoudig doorlinken naar bonafide lidbedrijven in de directie regio van deze consument. Wanneer individuele lidbedrijven vooraf aangeven op welke wijze en voor welke werkzaamheden ze gevonden willen worden brengen we vraag en bonafide aanbod eenvoudig bij elkaar.

  • MarkS90 schreef:

   Nee.

   Hier ligt een schone taak voor de gierige Nederlander die altijd maar weer denkt voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten. Zolang die gierigaard blijft zoeken naar “goedkoopste” hebben zulke bedrijven bestaansrecht.

 2. frank schreef:

  als onze branchevereniging er nou eens voor zorgt dat zij op de eerste pagina terecht komen? Lijkt me een zinvollere besteding van het ledengeld dan in die erkenning die er maar niet komt en toch niet gaat werken

 3. Loes schreef:

  Controleert Techniek Nederland zijn leden of kan elke ” installateur” d.m.v. het betalen van een jaarlijkse contributie lid worden en op deze wijze een eervolle vermelding krijgen op de website van Techniek Nederland ? En daarmee toegang tot het voeren van aanvullende keurmerken ?
  Wij hebben recent een tweetal huizen laten verbouwen waarbij de installatie werd uitgevoerd door een bij Techniek Nederland aangesloten installateur. Wat een drama is dat geworden zeg; onbeschofte kerel, werk niet uitgevoerd conform offerte, meerwerk berekenen wat niet is uitgevoerd of waar niet om is gevraagd en getekend.
  En gewoon een rechtszaak aanspannen om zijn zin te krijgen.
  Voor herstelwerkzaamheden (niet uitgevoerd door hetzelfde bedrijf natuurlijk) zijn wij inmiddels al duizenden euro’s extra kwijt en e.e.a. werkt nog niet naar behoren.
  Kortom: wij hadden graag een paar euro extra betaald voor een aantoonbaar gecertificeerde installateur, had ons ontzettend veel narigheid en geld gescheeld.

  • De echte installateur schreef:

   Certificering wordt uitgevoerd door techniek Nederland. Loes een advies voor jou , de volgende keer een klein bedrijf of zzp’ers wat bekend is van mond op mond reclame. Dat zijn de beste !!. De hele nieuwe certificering die ze nu willen toepassen kost veel geld en is nu al een flop. De beste kleinere bedrijven en zzp’ers kunnen die kosten niet dragen . Van deze kleine bedrijven of zzp’ers moet je het wel hebben deze zijn het vaakst het beste in ons vakgebied.

 4. Ivan schreef:

  Hoe opdringeriger een installateur of loodgieter is, hoe verdachter ik het vind. Internet geeft niet alleen de mogelijkheid aan allerlei avonturiers om hun diensten aan te bieden. Ook heb je als klant de mogelijkheid iemands credentials goed te checken. Kijk wat beter naar de website, de beoordelingen. Google de dienstverlener eens grondig. Dan kom je veel te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.