fbpx
Nieuws

Manifest voor gezonde binnenlucht

Meer aandacht voor de binnenluchtkwaliteit bij ministers en beleidsmakers. Met dat doel heeft het Platform Binnenlucht, een samenwerking van branchepartijen, aangevoerd door de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) een manifest opgesteld. Het manifest werd op het vakevent Building Holland geïntroduceerd door André Meester, ambassadeur van VLA.

Schone lucht = een recht

In het manifest staat omschreven dat ieder mens thuis, op school en op het werk recht heeft op schone lucht. De initiatiefnemers constateren dat in het merendeel van de woningen, scholen en kantoren de luchtkwaliteit onder de minimumnorm is.

Ondertekenen

De ondersteuners van het manifest, ondertekenen kan hier, zetten zich in voor ieders recht op frisse en schone binnenlucht, zodat randvoorwaarden voor een prettig binnenklimaat en een betere gezondheid, vitaliteit en productiviteit worden geschapen. Het platform wil met de ondertekeningen druk uitoefenen op politiek en beleidsmakers. De VLA vertegenwoordigt 56 fabrikanten, leveranciers en dienstverleners op het gebied van luchttechnische apparaten die actief zijn op de Nederlandse markt.

Meer weten over ventilatie?

Bouwpartijen die meer willen weten over het belang van ventilatie, de keuze in systemen, en de waarde van integraal ontwerp, uitvoering en onderhoud kunnen op 12 april gratis deelnemen aan het webinar Ventileren: stil, zuinig en zorgeloos. In dit webinar ook veel aandacht aan de factoren die van belang zijn voor een goed ingeregelde installatie.

 

6 reacties op “Manifest voor gezonde binnenlucht

 1. Goed initiatief van de VLA om aandacht te vragen bij ministers en beleidsmakers voor de voortdurende problemen met de binnenluchtkwaliteit in scholen, kinderdagverblijven, kantoren en woningen. De slechte binnenluchtkwaliteit, meestal veroorzaakt door onvoldoende ventilatie en nalatig onderhoud van ventilatiesystemen, heeft negatieve gevolgen op de prestaties en het ziekteverzuim (gezondheidsproblemen). Hopelijk zorgt dit manifest ervoor dat de overheid maatregelen neemt om de problematiek structureel aan te pakken en iedereen krijgt waar hij recht op heeft: Gezonde lucht = Fris & Schoon!

 2. barry vd mark schreef:

  Is het werkelijk noodzakelijk via ventilatiesystemen je huis te ventileren Het lijkt mij niet
  De huizen van de jaren 80 hadden een natuurlijk ventilatiesysteem er waren natuurlijk ook huizen die zo slecht gebouwd waren, dat het water van de muur af liep maar deze bouwers werden er niet op aangesproken Overheid ?
  u stelt gezondheid problemen ,mee eens , conclusie . wtc en boxen weg en ramen open

  • @Barry, ik denk dat jij gelijk hebt, de meeste installaties leiden tot problemen veelal vanwege nalatig onderhoud. Ramen open en bewust ventileren met een CO2 meter, voldoende maar niet meer dan noodzakelijk om niet onnodig energie te verspillen!

 3. barry vd mark schreef:

  W Smits van Oyen
  Nog een kleine aanvulling economie is zeer belangrijk de gezondheid van mensen staat op de derde plaats .U bent een van de weinigen die nadenkt ik zou het zeer op prijs stellen dat de mensen die het voor het zeggen hebben de ogen openen.
  En het woordje Geld op de derde plaats zetten . Mochten deze mensen het niet begrijpen
  dan kunnen ze bij ons terecht voor een stukje voorlichting
  geloof U dat dat gebeurd —————? ik ook niet

 4. Jaap schreef:

  Hallo gezonde lucht verzorgers
  het is goed dat er aandacht wordt gevraagd door het Platform Binnenlucht, een samenwerking van branchepartijen, aangevoerd door de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA)
  Dit is een vertegenwoordiging van verkopende partijen die ieder hun eigen eigen product het beste vinden.
  Wij komen producten en installaties tegen de niet geschikt zijn voor de toepassing.
  Een goed werktuigbouwkundig advies aan de opdrachtgever voorkomt veel narigheid.
  Zitten er ook onafhankelijke klimaat technische werkuigbouwkundige adviseurs in dit platform?
  mvg
  Jaap
  Duurzaam en toch comfortabel

  • Ronald Schilt van Adviesbureau Merosch: ‘Als na installatie van een ventilatiesysteem afwijkingen worden geconstateerd reageert niemand, noch de adviseur noch de installateur, omdat simpelweg de uren die deze partijen aan het project kunnen besteden zijn opgesoupeerd. De bestekken zijn in het algemeen oké. De markt echter dwingt uitvoerende partijen heel scherp in te schrijven waardoor er te weinig geld/tijd overblijft voor adequate oplevering en nazorg.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.