fbpx
Nieuws

De productie van de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco is door de materialenschaarste tot nader order stopgezet.

Het probleem van lange levertijden wordt in de hele installatiemarkt gevoeld. Enerzijds komt dit door een exploderende vraag naar installatieproducten en anderzijds door een steeds beperkter aanbod van onderdelen en componenten, die nodig zijn voor de productie. In de ventilatiesector is dat niet anders.

Ontbrekende componenten

“De ene keer gaat het om een kabelboom, dan weer om een printplaat of soms zelfs om een bepaald type schroef: je hebt alle componenten nodig om een product te maken. Als er één onderdeel ontbreekt, kan je de hele ventilatie-unit niet maken”, zegt Richard Geraerts.

Hoewel Duco – net als andere producenten – in het hele productfolio te maken heeft met langere levertijden, is bij de DucoBox Eco nu besloten om de productie helemaal stil te leggen. Geraerts: “We kunnen er geen levergarantie voor afgeven. En aangezien de DucoBox Eco een relatief nieuw product voor ons is, hebben we besloten om hier voor nu mee te stoppen en voorrang te geven aan onze C- en D-systemen [natuurlijke en balansventilatie, red.]. We moeten keuzes maken.”

Nieuw op VSK 2018

De DucoBox Eco werd voor het eerst gepresenteerd op de VSK-beurs in 2018. Het is een ventilatiewarmtepomp met een warmtevermogen van 2,5 kW. Bron voor de warmtepomp is de ventilatielucht in de woning en bij grote vraag kan hij als extra bron ook rechtstreeks verse lucht van buiten aanzuigen. Onderscheidend van andere ventilatiewarmtepompen verder de 2‑zonesturing, voor een leef- en slaapzone.

Volgens Geraerts komen de huidige leveringsproblemen door een “opeenstapeling van problemen”, waaronder corona, de oorlog in Oekraïne, en de enorme vraag wereldwijd naar bouwproducten. “Ik heb het zo erg in mijn hele carrière nog niet meegemaakt.” Oplossingen zijn niet direct voorhanden, maar in ieder geval ziet de Duco-man dat producenten aan het inventariseren zijn of zij minder afhankelijk kunnen worden van één componentenmerk. “We willen niet meer blind inzetten op één fabrikant.”

Innovaties

Ook bij de komende VSK-beurs zal er een dubbel gevoel heersen. “Wij zijn trots op onze producten en onze innovaties en die willen we natuurlijk laten zien. We willen onze klanten er kennis mee laten maken, maar tegelijk zullen we communiceren dat levertijd in veel gevallen een issue zal zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.