fbpx
Nieuws

Mbo-techniek verwacht groei

Het ziet ernaar uit dat komend schooljaar méér nieuwe mbo-studenten zullen kiezen voor een technische opleiding. Een steekproef van de MBO Raad laat zien dat de opleidingen installatie- en elektrotechniek deze zomer bij de nieuwe aanmeldingen kunnen rekenen op een toename van zo’n 3%. Dit staat voor 570 studenten méér dan het jaar ervoor.

De opleidingen voor installatie- en elektrotechniek staan in de top 5 van meest gekozen middelbare beroepsopleidingen.

De groeiende aantrekkingskracht van techniekopleidingen is opvallend, omdat het totale aantal aanmeldingen voor mbo-opleidingen terugloopt. Bij de aankomende techniekstudenten is vooral de bbl (beroepsbegeleidende leerweg) populair. Mbo’ers die een bbl-opleiding volgen, werken vier dagen per week en gaan één dag naar school. De bbl levert het grootste deel van de instroom van nieuwe werknemers in de technieksector.  

Niet alleen de interesse voor technische mbo-opleidingen neemt toe. Ook op het vmbo neemt het aantal studenten in technische opleidingen toe. Dit schooljaar is het aantal leerlingen met het profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) met 8% gestegen ten opzichte van 2021-2022.

Opleiding aantrekkelijk

De sector, met branchevereniging Techniek Nederland voorop, besteedt veel aandacht aan het aantrekkelijker maken van de technieksector én van het techniekonderwijs. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Het lijkt erop dat onze inspanningen beloond worden. Er is écht sprake van een kentering. Jonge mensen zien meer en meer dat techniek een onmisbare bijdrage levert aan onze maatschappij. Technische vakmensen voeren de energietransitie uit, ze moderniseren onze infrastructuur en ze houden de gezondheidszorg betaalbaar. Ze zijn de ruggengraat van onze economie.’

20.000 vacatures

Ondanks de hoopgevende cijfers heeft de sector nog een weg te gaan: er zijn nog altijd zo’n 20.000 vacatures. “Dat betekent dat we de komende jaren alles op alles moeten zetten om méér jongeren en zij-instromers te interesseren voor techniek”, aldus Terpstra. De komende tijd vinden op veel plaatsen in het land open dagen plaats van mbo-techniekopleidingen. Nieuwe studenten kunnen zich nog tot 1 oktober aanmelden voor een mbo-techniekopleiding.

Aanvalsplan Techniek

De technieksector steekt veel energie in het vergroten van de instroom van nieuwe technische vakmensen. Vorig jaar vescheen het Aanvalsplan Techniek. Werkgevers en kabinet investeren de komende tien jaar een miljard euro om meer mensen te interesseren voor een loopbaan in de techniek. Het Aanvalsplan Techniek richt zich zowel op instroom vanuit het technisch beroepsonderwijs als op zij-instromers vanuit andere sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.