fbpx
Nieuws

Mbo’ers klaarstomen voor techniek

Dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid ondertekenen het convenant mbo-aanbod Klimaattechniek. Samen gaan zij zorgen voor een mbo-opleidingsaanbod dat beter meebeweegt met de veranderingen markt, zoals bijvoorbeeld de energietransitie.

De afspraken uit het convenant sluiten daarmee aan op het recente ontwerp-klimaatakkoord en laten zien dat mbo en bedrijfsleven inspringen op de vraag van de markt naar meer gespecialiseerde vakkrachten. Zo zit de installatiebranche te springen om goede monteurs. Techniek Nederland is een van de ondertekenaars van het convenant.

De ministers Van Engelshoven (OCW) en Ollongren (BZK) tekenden het convenant samen met vertegenwoordigers van organisaties uit de sector Onderwijs en Bouw en Techniek. Zij deden dit op een bijzondere locatie in Zoetermeer: de voormalige Tango-garage in de wijk Palenstein. Dit is een van de eerste wijken in Nederland die aardgasvrij wordt gemaakt. De gemeente Zoetermeer laat deze wijk ombouwen tot een innovatieve leeromgeving voor onder meer de studenten van mbo Rijnland.

Technici met green skills

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is blij met de gemaakte afspraak: “Dit convenant is voor de technische sector cruciaal. Het is geweldig dat zoveel branches, de overheid én het mbo de schouders hieronder zetten. Beroepen veranderen snel als gevolg van de energietransitie. Dat vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Dankzij deze afspraak leiden we de komende jaren tienduizenden technici met green skills op voor de energietransitie en dat is hard nodig.”

Mbo: aanpassen aan nieuwe techniek

De verduurzaming van ruim 7 miljoen woningen en 1,1 miljoen kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen vraagt om technici die opgeleid worden voor nieuwe manieren van werken en nieuwe technieken. Bedrijfsleven en onderwijs spreken af om de veranderingen in de beroepspraktijk zo snel mogelijk te vertalen naar het onderwijsaanbod. De initiatiefnemers verwachten dat de mbo-opleidingen op deze manier ook aantrekkelijker worden voor bijvoorbeeld zij-instromers.

Werkgarantie

Elke ondertekenaar van het mbo-convenant levert een bijdrage. De sector Bouw en Techniek geeft aan hoe de beroepen veranderen en deelt deze informatie met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB zet zich in om de diploma-eisen in de kwalificatiedossiers actueel te houden en zorgt met scholen en bedrijven voor passende leerbanen en stages. De MBO Raad stimuleert de mbo-scholen de wijzigingen te vertalen naar passend onderwijs samen met de leerbedrijven in de regio. Scholen aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) zullen maatwerktrajecten voor zij-instromers ontwikkelen. De bouw- en installatiebedrijven bieden werkgaranties voor nieuw op te leiden gespecialiseerde technische vakmensen. De overheid zorgt voor continuïteit in de jaarlijks te bouwen en te verbouwen woningen.

Convenantpartners

Behalve Techniek Nederland hebben de volgende organisaties het convenant ondertekend:de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), FNV, CNV, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Koninklijke OnderhoudNL, FME en Netbeheer Nederland.

2 reacties op “Mbo’ers klaarstomen voor techniek

  1. Jos schreef:

    Wat ik nu gewoon niet begrijp is dat men als organisaties in samwerking met politiek Den Haag blind gaat verduurzamen zonder eerst diverse alternatieven naast elkaar op een rijtje te zetten of te onderzoeken of er voordeliger alternatieven zijn dan die verdomde lawaaimakende dure warmtepomp. Nu gaan je als een speer huishoudens / bedrijven op kosten jagen ,huizen/bedrijven volbouwen met warmtepompen .Financiele gevolgen blijven de huishoudens /bedrijven jaren lang achtervolgen .Er zal meer en meer armoede onstaan , schijnt de Nederlandse overheid en de organisaties niets uit te maken .Waar zit het verstand in Nederland ? Zeker niet bij politiek den Haag ,krijg je steeds meer het gevoel.De Klimaattransitie in Nederland is door het kabinet duidelijk niet overlegt met technici uit de praktijk maar met bestuurders die niet technisch zijn .De Klimaattransitie op deze manier gaat steeds meer weerstand oproepen bij de Nederlandse bevolking .

  2. Eolffers schreef:

    Het klaar stomen van de MBO ers als ik van mij eigen uit gaat dan moest ik LTS metaal 4 jaar Mts installatie techniek 4 jaar dan komen nog de diversen curcussen er bij de fabriekanten van cv ketels zeg maar inde loop van de jaren zekers 25 jaar
    Nu met de nieuwe technieken die er dan vraag ik mij af hoeveel jaar krijgen zij daar voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.