Ga naar hoofdinhoud

Meer boetes voor onderbetaling

De Inspectie SZW heeft afgelopen jaar meer boetes uitgedeeld. De boetepot op het gebied van onderbetaling groeide het hardst.

 

De Inspectie SZW, de nieuwe naam van de Arbeidsinspectie, heeft in 2013 24% meer boetes gegeven aan werkgevers bij controles op het terrein van ‘Eerlijk werken’. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie.

Bij controle op eerlijk werken wordt gelet op naleving van de Wet arbeid vreemdelingen, de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Er werden in 2013 in totaal 4.930 inspecties uitgevoerd bij 7.362 werkgevers. Hiervan kreeg dus bijna een kwart een boete.

 

60% meer onderbetaling

De Inspectie SZW kreeg in 2013 860 meldingen van mogelijke onderbetaling. In 20% van deze gevallen was er inderdaad sprake van een overtreding. 582 werknemers bleken minder te verdienen dan het minimumloon. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van 2012.

 

Boetes veilig werken

SZW controleert ook op gezond en veilig werken. Op dat gebied zijn in 2013 14.865 inspecties uitgevoerd. Het percentage boetes dat daarbij werd uitgedeeld, lag hoger dan in 2012. Ook het aantal onderzoeken dat werd uitgevoerd naar aanleiding van arbeidsongevallen, steeg in 2013 licht. De Inspectie maakt zich zorgen over deze stijging en stelt vast dat het gedrag van zowel managers als medewerkers tekort schiet. Een kwart van alle onderzochte ongevallen vond plaats in de bouwsector.

Eén reactie op “Meer boetes voor onderbetaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet