fbpx
Nieuws

Meer vaart achter energiebesparing

Het Energieakkoord wordt op een aantal punten aangescherpt om te zorgen dat de energiedoelstellingen voor 2020 gehaald worden. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken besloten in overleg met de Borgingscommissie die toeziet op de afspraken en de naleving van het Energieakkoord. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Kamp gisteravond dat de doelen met aanvullende maatregelen nog altijd binnen handbereik zijn.

Mogelijke intensivering ISDE-subsidie

In het Energieakkoord spraken kabinet, werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties af dat 14% van de totale energievoorziening in 2020 duurzaam moet worden opgewekt, oftewel moet bestaan uit hernieuwbare energie. In 2023 moet het aandeel hernieuwbare energie gestegen zijn naar 16%. Op dit moment ligt dat percentage nog op zo’n 5%. Om een inhaalslag te maken werd vorig jaar onder meer de ISDE-subsidie ingevoerd voor de aanschaf van duurzame warmteopwekkers. In de Nationale Energieverkenning later dit jaar wordt gekeken of de doelstellingen voor 2020 haalbaar zijn met de huidige koers. Zo niet, dan volgen extra maatregelen, waaronder een intensivering van de de ISDE-regeling voor de periode 2017-2020. Mocht dit nodig zijn, dan heeft de overheid hier 375 miljoen euro voor gereserveerd.

Afspraken met Energie-intensieve bedrijven

Een andere doelstelling uit het Energieakkoord is dat er in 2020 100 petajoule (PJ) aan energie wordt bespaard (1 PJ staat gelijk aan het energieverbruik van 15.000 huishoudens). Uit een verkenning vorig jaar bleek dat Nederland slechts zou afstevenen op een besparing van 55 PJ in 2020. Om dat gat te overbruggen maakt het kabinet onder meer 1-op-1 afspraken met energie-intensieve bedrijven. Dat moet leiden tot een besparing van 9 PJ. Als per 1 oktober 2016 blijkt dat de beoogde 9 PJ nog niet binnen bereik is, worden verplichtende maatregelen van kracht.

Energiebesparingsplicht

Daarnaast wordt de komende maanden een energiebesparingsplicht uitgewerkt die gaat gelden voor energieleveranciers. En alle kantoorgebouwen moeten binnenkort verplicht voldoen aan energielabel-C. De overheid werkt op korte termijn aan een concrete uitwerking van deze maatregel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.