fbpx
Nieuws

Meer grip op busvoorraad

De busvoorraad van de gemiddelde installateur kan een stuk efficiënter. Groothandel Wasco gaat haar ervaringen met RFID inzetten om ervoor te zorgen dat monteurs zo weinig mogelijk, maar wel alles bij zich hebben.

De groothandel heeft berekend dat de gemiddelde voorraad met 30% omlaag kan, meldt de groothandel in vakblad Installatie en Sanitair. Dit kan door overbodige artikelen uit de bus te bannen, maar ook door met slimme techniek als RFID beter inzicht te krijgen in de stroom bestellingen, gebruikte onderdelen, waarbij de busvoorraad gekoppeld wordt aan de klussen die op stapel staan, en het eigen bestelsysteem. Volgens Wasco heeft heeft een monteur gemiddeld tussen de 7500 en 15000 euro aan materiaal en gereedschappen in zijn bus liggen. In het nieuwe kleingoedmagazijn van Wasco in Twello, deze zomer operationeel, worden straks per jaar 3 miljoen RFID-tags gelezen.

RFID-chips

Wasco gaat haar kennis rondom RFID, zandkorrelgrote chips die informatie bevat over product, breder inzetten. Een concrete dienst is de busscan, het (half)jaarlijkse balansen dat momenteel veelal met de hand gebeurt. De groothandel heeft scanners waarmee binnen enkele minuten alle RFID-chips in de bus gescand kunnen worden, waardoor de installateur snel inzicht krijgt in zijn (incourante) werkvoorraad. Op dit moment worden 2000 installatiebussen in Nederland al bevoorraad met de RFID-techniek. Ook andere groothandelaren werken aan dergelijke technieken.

Hier een blog over trends in groothandelland.

Minimale voorraad

“Op basis van de toestellen die een installateur in onderhoud heeft, is nauwkeurig in te schatten welke serviceartikelen het meest gevraagd worden”, zegt commercieel directeur Xander Hagens van Wasco in het juninummer van Installatie en Sanitair. Zo kan zijn werkvoorraad per dag bepaalt worden, en kan op maat geleverd worden  Dit betekent dat overbodige en overtollige voorraad uit de bus kan. De monteur krijgt een minimale voorraad met maximale efficiency, zodat hij nooit misgrijpt. Het aantal ritjes naar een balie wordt gereduceerd, en het ‘one-stop-fix-percentage’ verhoogd; minder vervolgafspraken voor de monteur dus.”

Een voordelig proefabonnement of gratis proefnummer van Installatie en Sanitair aanvragen? Dat kan hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.