Ga naar hoofdinhoud

,

Aanbod monoblock warmtepompen groeit

Remeha gaat meer monoblock warmtepompen produceren. Op de vakbeurs SHK in Essen (Duitsland) was voor het eerst de Tensio C te zien. Volgend jaar komt de eerder aangekondigde monoblock-variant van de Mercuria Ace (6-11 kW) bij de groothandel.

Het grote voordeel van monoblock is dat het warmtepompdeel van de installatie in het buitendeel is opgesteld: de installateur heeft voor het installeren van deze buitenunits geen F-gassen certificering nodig. Ook de binneninstallatie kan compacter uitgevoerd worden. Het verschilt per situatie en per installateur of een monoblock een interessantere optie is dan een split-uitvoering.

Het is niet bekend of en wanneer de Tensio C naar Nederland komt.  De monoblock komt in Duitsland in twee types (4-6 kW en 8-16kW) op de markt. De warmtepomp (R32) kan tot 65 graden aanvoertemperatuur realiseren. Remeha communiceert een COP van 5 (A7/W35). Remeha mikt met dit toestel op de nieuwbouw. Het toestel kan echter ook in bestaande bouw ingezet worden. Voor hybride toepassing is er een regeling die kan communiceren met de cv-ketel, die voor pieklast verwarming en tapwater zorgt.

Ook warmtepompboiler

Een ander nieuwtje vanaf de SHK: Remeha toont hier ook de warmtepompboiler Azorra Ace, in varianten van 200 en 250 liter. Het toestel is links op de foto te zien. De warmtepomp heeft de afgezogen ventilatielucht als bron, maar kan ook bijmengen met buitenlucht. De warmtepomp (COP3,48) heeft propaan als koudemiddel. Volgens de brochure kan het apparaat in 8 uurtjes van 15 naar 55 graden opwarmen. Remeha mikt vooral op huishoudens die snel hun gasverbruik willen terugschroeven en de vervangingsmarkt van elektrische boilers. De Ace-regeling kan met de ruimteregelaar eTwist ook communiceren met andere apparaten. Zo kan bijvoorbeeld ook een aansluiting gemaakt worden op pv-panelen, zodat de zonnestroom het vat extra kan verwarmen. Het apparaat produceert 49 db(A) aan geluid.

Meer monoblocks

De Mercuria Ace komt volgend jaar als monoblock op de markt (6-11 kW). De Mercuria Ace is net als alle cv-ketels uitgerust met de Ace-regeltechniek van Remeha. Het toestel heeft in de vernieuwde versie ook R32 als koudemiddel. Deze specifieke buitenunits zijn verkrijgbaar in de capaciteiten 6, 8 en 11 kW. Zowel de monoblocks als de gewone buitenunits zijn praktisch allemaal enkele dB’s stiller dan de nu gebruikte buitenunits; dat komt vooral doordat de ventilatoren aangepast zijn.

Op de afgelopen VSK kondigde Remeha ook al aan dat er komend jaar een monoblock versie van de Elga Ace hybride warmtepomp komt. Dit toestel is op dit moment enkel in een split variant op de markt, met een compact binnendeel.

In Nederland is er nog niet veel verschil tussen de mate waarin split en monoblocks worden toegepast. In bestaande installaties, een belangrijke groeimarkt, komen er ook zogenaamde add-on monoblocks op de markt. Voorbeelden hiervan zijn de Aurea 5 Hybrid add-on van Atlantic, de nieuwe Quatt warmtepomp en de Daikin Intergas-hybride. 

5 reacties op “Aanbod monoblock warmtepompen groeit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte