fbpx
Nieuws

Meer prefab in installatiebranche

Prefab en modulaire bouwmethodes blijven in opkomst. Niet alleen in de architectuur, maar in de hele bouwwereld: steeds meer installateurs integreren prefab in hun workflow. Dit kan, afhankelijk van het projecttype, locatie en het bouwteam, veel productiviteitsvoordeel opleveren.

Transport

Een voorbeeld van zulk productiviteitsvoordeel wordt duidelijk in het Brouwerseiland project. In dit project verzorgt DWT Groep de installaties voor verschillende woningen in de Zeeuwse Delta.

De zandwegen op de verschillende eilanden maken transport naar de bouwplaats lastig. Prefab biedt hier uitkomst: door elementen zoveel mogelijk in een schone werkplaats voor te bereiden, wordt verkeer rond de bouwplaats beperkt en is er geen last van zand en weersomstandigheden. Om alles tijdens de ontwerpfase goed inzichtelijk te maken, kiest DWT Groep voor BIM. Aart-Jan Stroober, werkvoorbereider bij DWT Groep: “Revit hoeft niet meer tijd te kosten, maar biedt wel veel inzicht en mogelijkheden. Ook met het oog op prefab.”

BIM

Door prefab vroeg in het bouwproces te betrekken, verandert de workflow. De fabrikant moet namelijk vooraf de keuze maken. Engineers downloaden fabrikant-specifieke content via MEPcontent, zodat ze direct modelleren met up-to-date, bestelbare producten, compleet met artikelnummers en prijsinformatie.

Met de prefab functionaliteit die standaard in Stabicad opgenomen is, creëren engineers eenvoudig prefab sets met meerdere prefab elementen. De codering die aan deze sets meegegeven wordt, is instelbaar. Vervolgens worden met een druk op de knop meerdere prefab sheets en materiaallijsten tegelijk gegenereerd, op basis van de informatie in het model. Wanneer er gebruik gemaakt is van een koppeling met ERP-software (bijv. Syntess), kunnen de onderdelen voor de prefab sets direct besteld worden. Zo ontstaat een efficiënte workflow.

Utiliteit

Ook in de utiliteit wordt prefab steeds vaker toegepast. Neem het prestigieuze EPO New Main, waarvoor Hoogendoorn de sanitaire installaties verzorgt.

René Kamer, Hoofd Uitvoering bij Hoogendoorn: “Wij werken zo veel mogelijk met prefab; dat moet wel qua efficiëntie. Zeker voor de riolering wordt bijna alles geprefabriceerd aangeleverd. Daar gebruiken we met succes de prefab functionaliteit uit Stabicad voor, die genereert prefab tekeningen met zaaglijsten voor onze mannen op de werkplaats. Monteurs op locatie hoeven de buislengten niet meer zelf in te meten en zaagmaten niet meer uit te rekenen. Bovendien zijn er op de werkplaats betere omstandigheden om te monteren dan op de bouw. Zonder prefab in BIM kun je niet efficiënt werken en houd je het bouwtempo simpelweg niet bij.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.